Николай Василковски разговаря с автоинструктора, обучавал чужденеца

 

4000 лева - цената, която нигериец платил, за да получи българска шофьорска книжка. Това е едно от обвиненията, които излязоха на светло след корупционния скандал и арести в агенцията „Автомобилна администрация”. Николай Василковски разговаря с автоинструктора, обучавал чужденеца. А негови колеги от бранша заплашиха с протести, ако порочните практики не спрат.


Подозренията към нигериеца Принс са, че е купил шофьорската си книжка у нас чрез манипулация по време на изпита.

Още по темата


„Целият е окабелен. Има в ушенцето си едно телефонче за връзка. Слага си таблета легнал на масата. Горе над таблета има микрокамера, която снима. И по телефончето му се казва: На първи въпрос буква В. Той до такава степен не знае български, че не успява да се справи с това. И в един момент казва: "Искам на английски!", обяснява Николай Колев-Босия.


Нигериецът се е обучавал в автошколата на Валентин Атанасов. Той разказва, че клиентът му е в България от 14 години. Дошъл е тук, за да учи медицина, а днес има собствен бизнес.


„Владее български, но не перфектно”, обяснява Валентин Атанасов, автоинструктор на нигериеца.
Името на Принс било опетнено без доказателства, твърди автоинструкторът.


Николай Колев - Босия разказва, че случаите с чужденци, които купуват книжки у нас са много. Затова вече е алармирал институциите, както у нас, така и в Европа.


„Никой не е сигурен, че някои с купена книжка в България няма да убие някого по белгийските, френските или немските улици”, обяснява Николай Колев – Босия.


Разследване на случая ще установи дали Принс Боро е купил своята книжка. А автоинструкторите от своя страна поставиха редица искания пред автомобилната администрация. Ако не - щяло да има протести.


„Ако не ги приемат, на някои хора ще им се стъжнят празниците около Великден. Разполагаме с доста тежка техника - камиони, ремаркета, автобуси”, обяснява Йонко Иванов, от Българската асоциация на авто-мото преподавателите.


Очаква се отговор от новото ръководство на „Автомобилната администрация”.