Скандалът с офшорките се заплита, изплуваха нови имена на известни личности

 

Скандалът с документите от Панама се заплита. Изплуваха нови имена на известни личности, замесени в офшорните схеми. В същото време по целия свят започнаха десетки съдебни дела за укриване на данъци.

 

Светът реагира бурно на журналистическата експлозия. Хиляди излязоха по улиците на Исландия, за да поискат оставката на премиера Гунлаугсон.


„Протестирам срещу корупцията в правителството”, заяви Ейнар Бергмундур.


„Знаехме, че става нещо, но мащабът на цялата история ни изненада. Затова съм тук”, обясни Гудрун Ерлингсдотир.


И Гунлаугсон се видя принуден да реагира. Той поиска от президента да разпусне парламента. Но продължава да отрича, че е направил нещо незаконно. И демонстративно напусна интервю, в което го питат за офшорните фирми.


„Задавате ми безсмислени въпроси! Вие ме подлъгахте да дойда на това интервю”, заяви Сигмундур Гунлаугсон.

 

Остри реакции имаше и у нас. Сигурно е едно – след глобалното журналистическо разследване честността на десетки известни личности вече е поставена на карта. Към тях сега се прибавиха и режисьора Педро Алмодовар и актьорът Джеки Чан.  

Още по темата


Франция, Испания и Австрия вече започнаха да разследват информацията. В Исландия над 10 000 души излязоха на протест, за да поискат оставката на премиера, чието име се появи в документите. А у нас се чу призив - появят ли се имена на български политици в документите, те незабавно трябва да си подадат оставките.


Съмнения няма – в изтеклите документи има данни и за българи. Засега обаче не е замесени политици няма. Но съществената част на разследването у нас тепърва предстои.


„Когато започнат да излизат български имена, ние трябва да бъдем безкомпромисни. Ако има такива, те трябва да се оттеглят от всякакъв политически живот”, обяснява министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.


По данни на вицепремиера – Европа губи годишно един трилион евро от укрити данъци в офшорни зони. Затова виновните трябвало да бъдат наказани.


„Основното послание е, че никой в този глобален свят не може да се скрие по никакъв начин, ако е извършил нещо нередно. Или ако е злоупотребил”, на мнение е министърът на външните работи Даниел Митов.


Връзка със скандала отрекоха и други знаменитости.


„Нашето семейство иска да стане ясно, че Лионел Меси не е извършил нито едно от нещата, в които е обвинен в тази история”, се казва в обръщение на семейстовото на Меси.


„Да притежаваш банкова сметка чрез компании не е незаконно, ако сметките са декларирани. В моя случай е точно така”, казва Мишел Платини.


Критики към разкритията имаше и от страна на основателя на панамската адвокатска фирма – Рамон Фонсека.


„Хакнаха ни! Вече се оплакахме на властите. Това е сериозно престъпление. В нашия свят вече няма нищо поверително”, обяснява Рамон Фонсека.


В редица държави започнаха разследвания срещу изнесените имена. В Германия мигновено подготвиха и законодателни промени.


Някои правителства поискаха от журналистите документите, за да ги разследват. А други вече започнаха проверки срещу свои граждани, заподозрени в пране на пари.