Обява и уговорка за 800 лева, а всъщност получаваш 440 лв.

 

Служителка под прикритие уличи бившите си шефове в нечестно заплащане и лоши условия на труд. Заплатите, които е получавала жената, са били двойно по-ниски от обещаните. Трудовият експеримент е на КТ "Подкрепа", а лошите условия на труд са засечени в една от търговските вериги. Обява и уговорка за 800 лева заплата се оказва такава за 440 лв. 

 

През миналата година Главната инспекция по труда е намерила 220 000 нарушения на трудовото законодателство във фирмите. Некоректно заплащане или неспазване на работното време е установено в близо 110 000 от тях. Това са почти половината от нарушителите и въпреки че сигналите не спират, според инспекторите, нередностите по заплащането на труда намаляват.

 

Разказът на недоволния служител, когато напусне, обикновено е под наслов "робство на работа". Грешката ни като общество - че го приемаме за нормално.

 

Уговорката на Дария Захариева с търговската верига била заплатата ѝ като човек, който ще се грижи за щандовете, да е 800 лева. В договора ѝ обаче е записано 440 лева. 

 

Ако не взима болничен три месеца пък, ще има бонус 300 лв. Освен като човек на щанда, Дария работила и като чистач, материално отговорно лице, касиер и човек на машината за фреш. Много пъти искала да пита шефовете за условията, но така и не ги видяла. 

 

Работила там три месеца без два дни. За десетината работни дни през декември получила 14 лева и 10 ваучера за храна по 5 лв. Било аванс. Освен заплащането, не се спазвало и работното време, както и отношението.

 

Проблемът според синдикатите е в надмощието на шефовете. От веригата на Дария отговориха на синдикалните наблюдения кратко – „ще излезем със становище”. 

 

Веригата е проверявана от Главната инспекция по труда 10 пъти в последните две години - осем пъти сигналът е бил на служител. Повечето намерени нарушения са за извънреден труд, почивки и отпуски. По закон санкциите при нарушение на трудовото законодателство са между 1500 и 15 000 лева, но веригата на Дария не е единствена.

 

От търговската верига отговориха писмено след репортажа на Нова:

 

"Направихме проверка на трудовото досие на г-жа Захариева в магазина. За периода от 18.12.2015 г. до 14.03.2016 г. г-жа Захариева е работила на трудов договор, регистриран в НАП. Трудовото си възнаграждение за този период, тя е получавала единствено по банков път в размер на общо за периода сума 1409.77 лева БРУТО (с включени обезщетения и осигуровки). За целия период са отразени ползван болничен, възнаграждение за работа на официален празник и обезщетение по чл. 224 от КТ.

 

Данните за суми ,  които разполагаме от трудовото досие на г-жа Захариева, се разминават с изнесените от нея факти пред медиите. Във връзка с това сме готови да Ви предоставим при условията на ЗЗЛД цялото трудово досие на г-жа Захариева, както и документи за получените плащания по трудовия и договор. Относно условията на работа не смятаме, че сме въвлекли госпожа Захариева в заблуда или принуда, защото е сключила регистриран в НАП трудов договор и е получавала възнаграждения според сумите в договора.

 

Считаме, че не е коректно да се цитират заплати, публикувани в обява за работа като обещани, но неизплатени, без да се има предвид на какво ниво се е представил служителят на работното място, нито фактът, че споменатата заплата е стартова. Още повече, условията на работа зад касите, както и останалата част на магазините (топли витрини, зеленчуци и други) са видими при влизане във всеки един обект от веригата.

 

Години наред полагаме неимоверни усилия за да ограничим документирани със записи от охранителни камери кражби на стока в магазините и от несъвестни служители. След многократни откази от страна на прокуратура и полиция да се водят разследвания за тези кражби, сме оторизирали управителите да се справят с проблема във всеки обект според конкретните случаи. В тази връзка заставаме и зад усилията на управителя за разследване и доказване на кражбите от служители, защото тези кражби водят до големи загуби за веригата".