"Не сме установили гранични полицаи да са помагали на каналджиите", заяви той

 

Нарушават ли закона доброволците, които патрулират по границата и има ли замесени полицаи в схемите за трафик на мигранти? Темата коментира в „Здравей, България” главен комисар Антонио Ангелов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция”. В разследване на Нова за трафик на мигранти бивш полицай разказа, че каналджиите работят с гранични полицаи, които си затварят очите за нелегалното преминаване през граница.

 

"Назначихме проверка по случая. Тя приключи с констатацията, че няма нито едно нерегламентирано действие, извършено от граничните полицаи”, заяви Ангелов.

 

„Каналите, по които се опитват да минат нелегалните мигранти, не са чак толкова много, тъй като те използват обикновено проходима местност, за да се придвижват по-бързо. Те предпочитат по-открити местности, които обаче след това им позволяват бързо да се укрият в гориста местност, където не могат да бъдат забелязани. На термокамерите обаче се виждат много добре”, обясни още комисар Ангелов. 

Още по темата

 

Относно изтеклите в медиите кадри от „Гранична полиция” той потвърди, че става въпрос за „къртица”.

 

”Гранична полиция” не е съвършена система. Вече е установено кой е служителят, разпространил кадрите, и той ще бъде наказан”, заяви комисар Ангелов. Той не изключи вероятността да има още служители, които извършват подобни действия.

 

В събота предаването „Ничия земя” ще покаже цялата история за една „магистрала в гората”. Става въпрос за участък между селата Граничар и Близнак, където има засилен трафик на хора. Там група от 11 мъже патрулират доброволно. Именно там граничарите задържаха поредна група нелегални мигранти. 

 

„Доброволците са реагирали много адекватно, аз дори ги наградих, за да ги поощря. Групата мигранти е била много спокойна, но невинаги е така. Има доста големи рискове в това, не е детска игра”, коментира шефът на „Гранична полиция”.

 

„Вече има възможност в определен етап, ако се наложи, да бъдат включени и сили на армията, така че смятам, че сме абсолютно подготвени за евентуално увеличаване на бежанския натиск”, заяви комисар Антонио Ангелов.