Депутатите от вътрешната комисия отхвърлиха предложенията на Румяна Бъчварова

 

 

Спирачка на реформата в МВР. Депутатите от вътрешната комисия отхвърлиха предложенията на Румяна Бъчварова за орязване на отпуските и парите при пенсиониране на полицаите. 

 

Със сигурност поне засега полицаите и служителите в МВР могат да въздъхнат с облекчение. Техните социални пакети няма да бъдат сериозно орязвани, а структурата на министерството вероятно няма да бъде променяна. Именно тези намерения изкараха униформените на протести. Така че за тях новината изглежда добра.

 

Не така розово обаче стоят нещата в политически план, тъй като и това управление спази традицията да не може да подели, образно казано, МВР. Мнозина изтълкуваха отхвърлянето на законопроекта като бламиране на вътрешния министър Румяна Бъчварова от страна на депутатите. Включително от своите.    

Още по темата

 

Новоизбраният шеф на вътрешната комисия Цветан Цветанов се опита да парира в аванс съмненията за война с министър Бъчварова.

 

„Моля ви само недейте да преекспонирате темата, че едва ли не вече има някакъв конфликт”, заяви Цветан Цветанов.

 

Действително депутатите от ГЕРБ подкрепиха реформите. Всички останали в комисията обаче бяха против и така ги блокираха. Цветанов обаче някак подсказа, че няма много против тяхната позиция, защото не ставало дума нито за бламиране, нито за политика, а за чиста грижа.  

 

„Сектор „Сигурност”, не намерим ли политически консенсус между всички парламентарни групи, повярвайте, че винаги някой ще използва политически сектора за сигурност”, заяви Цветанов. 

 

Стана ясно, че политическият консенсус всъщност е налице. Стига министърът на вътрешните работи да не му се пречка. 

 

„В една такава размирна ситуация да буниш службите, да внасяш раздори и несигурност в МВР, да демотивираш полицаите, е твърде опасно”, заяви Атанас Мерджанов от БСП. 

 

Подобна е и позицията на Реформаторския блок. Левица и десница настояват проектът да бъде оттеглен. Но тук по Соломоновски се намеси премиерът. Със защита на проекта „Бъчварова”.

 

„Защо да са против тези, които са на улицата -  полицаите, пожарникарите, граничарите, тези, които са на терен, да са първа категория, които носят рисковете, които са всеки ден под опасност, износват се, изхабяват се. Защо те да са първа, а тези, които са като мен и си седят в кабинетите, и те да са първа категория. Затова ли сме против? Защото искаме да запазим чантаджиите?”, попита премиерът. 

 

Борисов се закани да говори с партньорските партии за подкрепа на закона.

 

Вероятно законът ще мине на първо четене в пленарната зала, а преди второто ще бъде сериозно пренаписан.