Областта с население от 7,5 милиона души обаче е разделена по равно по въпроса

Управляващите в Каталуния партии, които подкрепят независимостта на региона, потвърдиха отново намерението си за отделяне на областта от Испания, въпреки че Конституционният съд на страната отхвърли тази декларация, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Още по темата

Предложението беше одобрено днес в регионалния парламент в Барселона от коалицията „Заедно за „Да”” и антикапиталистическата партия „Кандидатура за народно единство”. Парламентът обаче отхвърли призива на КНЕ регионалните депутати и институции, включително местната полиция, да не изпълняват разпоредбите на испанските съдилища.

 

Решението на регионалния парламент беше взето в отговор на постановлението на Конституционния съд на Испания, който отхвърли обявяването на „пътна карта" към независимостта, която трябва да бъде обявена през 2017 година. „Пътната карта" беше одобрена от регионалния парламент на 10 ноември миналата година.

 

Подкрепящите независимостта партии имат малко мнозинство в парламента. Областта с население от 7,5 милиона души обаче е разделена практически по равно по въпроса за отделянето от Испания.

 

Каталуния произвежда близо една пета от БВП на Испания, отбелязва АП.