Новите морални виждания засягат милиард и 300 милиони католици по света

 

Католическата църква разкрепости доктрината си за семействата. В специален документ, представен днес, Ватикана модернизира вижданията си за съжителство на двойките и отменя греховете за разведени и християни с хомосексуални предпочитания.

Още по темата

 

За пореден път папа Франциск се доказва като един от най-значителните реформатори на църквата в днешно време. Той отмени табуто за развода и отваря вратите за тези, които досега бяха считани за грешници.

 

"Разведени, съжителстващи без брак, изневерили или хомосекуални - всички те, ако са християни, са деца на църквата и хора на нашето време". Това е препоръката на папа Франциск за морала, семейството и любовта, която реформира вековни постулати – като този, че бракът е завинаги, че разведените или съжителстващи без брак нямат достъп до тайнствата на църквата.

 

За първи път католическата църква отдава значение на сексуалните удоволствия и страстта и ги определи като израз на любов. А именно любовта е в основата на християнството, поясни говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, който предстви новата доктрина.

 

Ватиканът предприе тази стъпка след три години работа на теолози и допитване до голяма група вярващи. Църквата се стреми да се пригоди към начина на живот на модерните времена и да върне християние в църквата.

 

Ватиканът препоръчва божиите служители да не правят разлика между съжителстващи двойки и да не страдат от предразсъдъци за сексуалните предпочитания.

 

Новите морални виждания засягат милиард и 300 милиони католици по света. И все пак някои от табутата остават. Етиката на църквата не се вписва за травестити, сменили биолгично пола си, за браковете между гей двойки, както и за сурогатното майчинство.

 

Репортер: Антоанета Николова