Не е нужно НАТО да идва да ни пази, коментира премиерът

 

За нов път на бежанците през Черно море към бреговете на България, предупредиха от гръцкото вътрешно министерство, а държавата ни твърди, че е готова да брани границата и по море. 

 

„В България армията и граничарите могат сами да пазят своята граница. Не е нужно НАТО да идва да ни пази”, коментира премиерът Бойко Борисов.„Въоръжените сили на България са гордост на народа. Нашите военни и полицаи са супер професионални”, каза още премиерът. 

 

Видео: БГНЕС

 

По море мигрантите биха могли да проникнат в български води през Босфора или от турското крайбрежие.  „Този маршрут не съставлява такъв потенциален риск, какъвто е сухоземния  маршрут”, коментира главният секретар на МВР Георги Костов.

 

В Бургас днес се проведе учение на Военноморските сили и „Гранична полиция” за действия при засилен миграционен натиск по море. Разигра се ситуация, при която  претъпкан с мигранти рибарски кораб е напуснал териториалните води на съседна Турция и се е отправил към Бургас. 

 

В едночасовата операция взе участие фрегатата “Дръзки”, първият кораб у нас, оборудван по стандартите на НАТО. По думите на премиера такива плавателни съдове могат да се произвеждат и у нас. Корабите вече били проектирани, поясни премиерът. Необходимо е обаче бюджетът да осигури 800 милиона лева.