Как това изостри напрежението сред българските политици?

 

Раздор в президентството. Вицепрезидентът Маргарита Попова отправи директни критики към президента Росен Плевнелиев. Поводът - учредяването на новата партия на Лютви Местан - ДОСТ и изказване на един от турските гости на форума. Как това изостри напрежението сред българските политици?


„Където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина”, казва Семих Ялчъм.

Още по темата


Това изречение на Семих Ялчъм напрегна отново политици, журналисти и социални мрежи. Затова с отговор днес се зае лично домакина Лютви Местан.


„Аз знам, че Република Турция е един много сериозен националистически дразнител”, заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан.


Местан попита защо никой не е бил подразнен, когато български високопоставени политици са използвали сходни послания пред сънародници зад граница. Например на бившия премиер Сергей Станишев: „България е там, където има и един българин, съхранил българският дух”. Или на бившия министър на образованието Сергей Игнатов: „България е там, където се говори български език”.


С други думи, според Местан гостът му отправил чисто духовни, а не териториални послания. Все пак, отчитайки чувствителната по темата среда, той добави.


„Никой от нас не може да носи отговорност за това, което гости на форума биха изразили като позиции”, заяви Лютви Местан.


Не така обаче смята вицепрезидентът Маргарита Попова.


„Аз също казвам, че където и на този свят да има българи, там е един малък български свят. Когато обаче на учредяване на партийно събрание има говорене от чужди граждани по тази тема и се изпращат двусмислени послания, тогава на битово ниво могат да се получат недоразумения и неразбирателства, от които нямаме никаква нужда”, обяви вицепремиерът Маргарита Попова.


Според Попова в този случай е била задължителна реакцията на две институции, които „трябва незабавно, а не влачейки се след събитията, да имат коментар по въпроса. Това е външно президентство и по-малко – президента”.


Така вицепрезидентът задочно скастри президента. От външно останаха без коментар. А от ВМРО видяха пряка заплаха за националния интерес.


„Колко от върба лост, толкова от Местан ДОСТ. Партията на националистическото действие това са сивите вълци, ако не им е ясно на ДАНС и външно, да им го подскажа”, обясни лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.


От ВМРО призоваха съда да не регистрира ДОСТ.


И още - Експресно проучване на „Галъп” за новата партия. на въпрос дали Лютви Местан защитава интересите на Турция.


Близо две трети от всички български граждани обаче са споделили мнението, че Лютви Местан защитава интересите на Турция и само 14% са били на обратното мнение. Запитани дали са съгласни с твърдението, че „Ахмед Доган защитава интересите на Русия“, близо половината от анкетираните не са могли да отговорят. Само 15% са съгласни с това твърдение, а близо 40% - не.


2% от запитаните казват, че биха гласували за партия ДОСТ, т.е. 2% от всички имащи право на глас.  „Твърде рано за каквито и да било прогнози. Стойностите показват електоралния потенциал и далеч не могат да се считат за прогноза за изборен резултат”, уточняват социолозите.


Припомняме, че партия ДОСТ беше учредена на 10 април. Припомнете си какво се случи в същата зала, в която преди години Лютви Местан беше избран за председател на ДПС.