Според прокуратурата Светла Бъчварова е ощетила Селскостопанската академия с 1,3 млн. лева

 

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу депутата от БСП Светла Бъчварова. 

Още по темата

 

На 23 март главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемането на имунитета ѝ, след което тя сама се съгласи срещу нея да започне наказателно преследване. Бъчварова беше заместник-министър на земеделието по времето на тройната коалиция. През 2008 година тя оглави Селскостопанската академия и остана на този пост до 2011 година.  

 

Според прокуратурата през август 2009 година, докато Бъчварова е била начело на Академията, е сключила неизгодна сделка и е ощетила Академията с 1,3 милиона лева. На практика тя е позволила на фирма на Гриша Ганчев да ползва държавни земи за период от 10 години, като плаща само по 1,80 лева на декар годишно.

 

Става дума за близо 10 000 дка, намиращи се близо до селата Стражица и Карвуна. Земите били предоставени за ползване на Академията със заповед на земеделския министър.

 

Без да е взето решение от Управителния съвет на Академията, на 13 август 2009 година Светла Бъчварова е сключила договор за „съвместна научно изследователска и опитно – производителна дейност” върху тази земеделска земя с „Литекс Комерс“АД.  Договорът е сключен за срок от 10 години, като „Литекс Комерс“ АД е следвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар.

 

Експертизи доказват, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се земеделска земя е от 70 до 80 лева. Въз основа на това от прокуратурата смятат, че Бъчварова е причинила вреда на Академията в размер на 1 326 671,36 лева. Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждането на делото.