Историята на Стефан Чолаков, който прави хитър обир, и то без оръжие

На 30 май 1997-ма година в петък от трезора на банка в София са взети 181 милиона лева. Стефан Чолаков разказа пред Дарик радио как преди почти 20 години успява да извърши хитрия обир без оръжие и без да влиза в сградата на банката. Той разкри как се е възползвал от пропуска в сигурността на финансовите институции, за да ограби банка без това да е обир, само седейки на пейка в градинката пред офиса й. Участниците в удара нито са се познавали, нито са знаели какво правят, единственият, който е бил наясно какво се случва е Стефан Чолаков, предава "Дарик радио".

 

През 1997 г. Стефан Чолаков отмъква 181 млн. лева от банка - без оръжие и без дори да влиза в сградата. Чолаков разказва, че в случая дори не може да се използва думата "обир", защото според него тогава парите са били безстопанствени. Идеята за удара има своята предистория. Работейки често с банките, Чолаков вижда пропуски в организацията им.

 

"И когато комбинирах няколко от пропуските в главата си, ми се стори, че може да бъдат взети абсолютно без никакви затруднения пари, колкото човек си реши. Всъщност така дойдоха познанията как могат да бъдат взети", спомня си Стефан.

 

Тогава той е на 21 години, което го прави най-младият банков мошеник в света, както го определя Times в своя класация. А самата подготовка за взимането на парите отнела повече от 6 месеца, спомня си Чолаков.

 

"Трябваше да регистрираме фирма, тя да има достатъчно сериозни обороти, за да стане VIP клиент на банката. Всичко това е свързано с много сериозни средства, много сериозни пари. Такъв удар не може да мине без сериозна подготовка, която на всичкото отгоре е и много скъпа. Аз инвестирах в това нещо и за 6 месеца фирмата стана VIP клиент. В един момент реших, че фирмата вече е направила име в банката. Mомчето, което беше управител, вече беше познат на хората във VIP салона, като човек, който почти през ден ходи, нарежда някакви пари, тегли големи суми. В един момент реших, че трябва да избера дата за взимане на парите", разказва той.

 

Датата също не е случайна - петък и края на месеца.

 

"Избрах датата 30 или 31 май 1997 г. и изпратих два екипа от хора. Единият трябваше да заяви, че ще внесе пари, а другият - да отиде и да попита дали има пари по сметката и да ги изтегли. Интересното в случая е, че юридически няма престъпление нито в единия акт, нито в другия. Всъщност престъплението е само и единствено в моята глава. Никой от хората, които отиват в банката, не прави престъпление", обяснява Стефан. 

 

Как протича самата акция?

 

"Изпратих една моя приятелка, едно момиче, което трябваше да заяви, че ще внесе пари, а реално да не ги внесе. Това по всички закони не е престъпление - на всеки може да му се случи да отиде, да започне някаква банкова операция и да не я довърши по много причини. Работа на служителите е да сторнират операцията. Това нещо обаче не се правеше тогава. Тоест, момичето, което заявява, че ще внесе пари и не ги внася реално, не прави престъпление", продължава разказа си той.

 

"Другият екип, който изпратих, беше на момчето, което трябваше да изтегли парите. Той знаеше, че това са пари на комунистите, които те отново внасят и вкарват в икономиката в България. Отива в банката, посрещат го във VIP салона, той пита "Може ли да проверите дали имам достатъчно пари в сметката, искам да изтегля". Банковият служител проверява, отговаря му, че има пари, попълва му нареждане на разписка. Интересното е, че нито един от документите, с които е направено това взимане на пари, не е написан от хората, които ги взимат. Всички документи са написани от служителите на банката, включително и документът за внасянето на парите", спомня си Стефан.

 

Сумата е голяма и предполага няколко нива на разрешение за получаване на парите. Двете групи не са знаели какво правят и дори не са се познавали.

 

За обира е задържан главният касиер на банката. Най-логично било тя да е изнесла парите, след като ги има по документи, но фактически ги няма в трезора, обяснява Чолаков. Разследващите обаче стигат до него заради баща му, който се сеща как синът му преди време разиграл няколко схеми, по които да си вземеш пари от банка.

 

 

Полицията намира братовчед му и момчето, изтеглило парите. След като се предава, Чолаков разказва какво и как се е случило. Никой обаче не може да му повярва, защото няма нито един свидетел, който да го е видял. Затова предалият се, се подлага на детектор на лъжата, за да докаже, че той е престъпникът.

 

"По инициатива на тогавашния главен прокурор и с мое съдействие направихме конференции по банкова сигурност на територията на Софийския затвор, където аз бях арестант. На конференциите присъстваха много от банкерите в България и им показах и други пропуски в организацията на работа. Не само това, което бях използвал, а и неща, които тепърва някой можеше да използва. Те от своя страна написаха едни декларации в моя защита, че съм помогнал за усъвършенстване на банковата система в България, което пък беше като смекчаващо вината обстоятелство", обяснява още Стефан.

 

След като излиза от ареста, Чолаков отваря фирма за консултации по банкова сигурност. Днес той се занимава и с благотворителност.

 

Още новини четете ТУК.