Причината - при съдържание на мелдоний по-малко от 1 mg/mL, пробата ще се смята за отрицателна

 

Спортист №1 на България за 2015 г. Габриела Петрова може да бъде напълно оневинена по случая с положителната допинг проба за мелдоний, която атлетката даде миналия месец.

 

По информация на Нова ТВ Световната антидопингова агенция (WADA) е разпространила становища до различни състезатели заловени с мелдоний, като според позицията на WADA става ясно, че в случай на проба взета до 1 март 2016 г., когато съдържанието на мелдоний е по-малко от 1 μg/mL, тогава тази проба ще се счита за отрицателна.

 

Още по темата

Това на практика означава признание от WADA, че причината за наличието на мелдоний в даден организъм може да е употреба, която е била спряна преди 1 януари 2016 г., от когато веществото влезе в списъка на забранените субстанции на WADA - така нареченият "Международен стандарт".

 

Припомняме, че Габриела Петрова заяви, че тя е спряла употребата на препарата през септември 2015 г., веднага след като е разбрала, че той ще влезе в забранителния списък от 1 януари 2016 г.

 

Към този момент WADA все още не е предоставила количествения анализ от пробата на Габриела Петрова, въпреки че това е изискано от нейните представители.

 

Потвърждение Нова ТВ получи и от мениджъра на Петрова - Веница Атанасова, която заяви, че още миналия месец е поискан официалният количествен анализ на пробата на най-добрата ни състезателка в тройния скок.

 

Поради липсата на регламентиран срок, в който анализът трябва да бъде предоставен обаче, WADA все още мълчи по конкретния български случай.

 

Според Веница Атанасова, въпреки до момента да нямат отговор от WADA за количеството, в крайна сметка ще се окаже, че наличието на мелдоний в пробата (взета на 6 февруари 2016 г.) на Габриела Петрова е под 1 μg/mL, което ще означава оневиняване и ненаказване на българската атлетка.


Нова ТВ научи още от свои анонимни източници, че въпреки последните информации за установяването на допустими количествени стойности по отделни случаи, позицията на WADA остава непроменена и всеки отделен допинг-случай ще бъде разглеждан сам за себе си.

 

Освен това WADA е провела и все още провежда допълнителни изследвания, които да установят периода на разпад на мелдония в човешкия организъм, като според последни данни той действително може да продължи няколко месеца, като причина за продължителността на разпада на веществото би могла да бъде и индивидуалната биохимична структура на даден атлет. Ето защо и казусите се разглеждат един по един от WADA.