Не съм призовал никого да ходи да бие или да тормози когото и да било, категоричен е премиерът

 

“Никой никога не е казал на някого, че има право да арестува извън закона”, заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета.

 

Още по темата

„Неслучайно по време на Студената война цялата сухопътна българска граница беше оградена с ограда, изтеглена на 7 километра навътре в територията на страната, за да имат време граничарите с кучета да преследват нарушителите по границата. Това в днешно време е невъзможно. Тази голяма граница, която имаме, е невъзможно да я наситим на всеки метър с граничари и с армия. Ползваме съоръженията, които строим, ползваме техника, ползваме армията, променихме закона”, коментира Борисов.

 

„Това, което казах, е, че всеки сигнал на български граждани е добре дошъл. Не съм призовал никой да ходи да бие, да връзва или да тормози който и да било. Всеки, който минава през зелената граница, е нарушител, и казах, че благодаря на всеки, който подаде сигнал, за да бъдат задържани. Никъде, повтарям, по никакъв начин не съм толерирал, няма да толерирам паравоенни формирования или групи, които проявяват нехуманно отношение и нарушават закона. Никое беззаконие няма да бъде толерирано от държавата”, подчерта премиерът.

 

„Според мен се цели в Европа да чуят, че в България тормозят бежанците и не се справяме на границата. Не разбирам този мазохизъм и желанието да повдигаме тема, която да очерня България”, каза още Борисов.

 

Премиерът коментира и факта, че от ДСБ поискаха оставката на транспортния министър. “Aбсурдно да свършиш работа и да ти искат оставката, че си допуснал да бъде разбита корупционната схема”, заяви той.

 

Икономическият министър и председател на СДС Божидар Лукарски решава да обясни, че „оставката на Московски никога не е стояла на дневен ред в Реформаторския блок”. „Това, че има определени депутати, които се изявяват като самостоятелни бойни единици, моля да не бъде вменявано като вина на целия Реформаторски блок”, казва още той. 

 

Преди дни група мъже задържаха трима афганистанци край границата. Прокуратурата вече повдигна обвинения на един от участниците в групата Петър Низамов-Перата и го задържа за 72 часа.