Инвеститорът ще възстанови постройката, заявиха адвокатите на дружеството

 

Съдбата на полуразрушения тютюнев склад в Пловдив ще се решавa в София.  

Още по темата

 

Административният съд в града под тепетата прехвърли делото в столицата. Причината - в Пловдив няма Регионален инспекторат на Националния институт за паметниците на културата.

 

Собствениците на тютюневия склад обжалват заповедта на Министерството на културата, с която бе спряно бутането на емблематичната сграда. В съда адвокатите на дружеството заявиха, че инвеститорът ще възстанови постройката в първоначалния й вид.

 

15 000 лева глоба ще наложи Националният институт за паметниците на културата на собственика на сградата. От няколко дни фасадата и покривът се рушат сами. Улицата е затворена, защото сградата е опасна и може да се стигне до инциденти с преминаващи граждани.

 

„Беше им даден петдневен срок за укрепване на сградата и обезопасяване на района. Тези указания не бяха изпълнени от  собствениците. В такъв случай Законът за културното наследство предвижда Общината да извърши тези предписания”, обясни Стоилка Игнатова от Националния институт. Така сега Общината ще трябва за своя сметка да укрепи опасната сграда и после по съдебен ред да си търси парите от собственика.

 

Кметът на града Иван Тотев обясни, че разходите за укрепването може да достигнат 100 000 лева. Той призова фирмата да си плати дължимите данъци, които са около 50 000 лева. Отлагането и прехвърлянето на делото в София разгневи защитниците на тютюневия склад. Собственикът на сградата възнамерява част от нея да превърне в музей, който да подари на Община Пловдив. 

 

Репортер: Благой Бекриев