Граждани искат оставката на държавния глава

 

С искания за оставка на президента, протестиращи македонци замеряха с яйца и камъни приемната на държавния глава в Скопие.

Още по темата

 

Демонстрантите пробиха и кордон на полицията.

 

Същевременно председателят на разпуснатия по-рано този месец парламент Трайко Веляновски заяви, че няма как събранието да бъде свикано отново, за започване на процедура по импийчмънт.

 

За втори ден в Скопие граждани излязоха на протест срещу действията на Иванов. Във вторник той обяви решението си да прекрати всички разследвания срещу политици в страната.

 

Ден по-късно излезе и пълният списък от 56 спрени дела, които включват както разследванията срещу управляващите от ВМРО-ДПМНЕ, така и тези срещу опозицията.

 

Протестиращите искат оставката на Иванов, замразяване на процеса по провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 юни и формиране на експертно правителство, което да организира честен и демократичен вот.

 

Твърдо вярвам, че решението, което взимам, е в интерес на държавата и нацията, нейната стабилност и независимост. С една дума да се сложи край на агонията на Република Македония“, обоснова решението си македонският президент. Според него „кризата е в услуга на чужди интереси, които искат да постигнат своята цел през политическите лидери и техните симпатизанти“.

 

Снимки: ЕПА/БГНЕС