Хиляди излязоха на протест срещу президента, стигна се до арести и ранени

 

Македония разтърсена от безредици. Хиляди излязоха на протест срещу президента, стигна се до арести и ранени. 

 

Протестиращи изпочупиха прозорците на Министерството на правосъдието и на един от офисите на президента. Има и ранени. Арестувани бяха 12 души. Напрежението ескалира през нощта. А тази вечер предстои нов протест. 

 

 

До бунта се стигна, след като в началото на седмицата Георге Иванов спря 56 разследвания за корупция на политици.  Недоволството срещу решението на президента изпълни централните улици на Скопие с протестиращи. Няколко пъти демонстрантите опитаха да пробият полицейските кордони. Но неуспешно. След няколко часа игра на котка и мишка демонстрантите успяха да пробият кордона. 

 

Протестиращите превзеха офиса на президента, разбиха прозорците, изнесоха мебелите и подпалиха документи. Сега за бунта напомнят парчетата стъкла и яйцата.  

Още по темата

 

Сред малцината, успели да преминат отвъд кордона, е Теодор Петковски. 

 

„Имахме стратегия да изморим полицаите, които са с тежка екипировка. Изчакахме да се уморят и сградата беше превзета. Опитът ни беше успешен”, разказва Теодор Петковски. 

 

Близо половин час полицията не можа да се справи с протестиращите. 

 

Бунтът продължи пред сграда на Министерството на правосъдието. Сега вместо прозорци там има найлони, а метални ограждания трябва да спрат пътя на протестиращите тази вечер. 

 

Противопоставянията на улицата се пренесоха и на политическата сцена. 

 

Иванов днес стана директен съучастник в престъпния заговор срещу Македония. Той иска парите, които престъпната банда открадна от гражданите, да не бъдат върнати”, заяви Зоран Заев, председател на СДСМ. 

 

„Интересът на Социалдемократите е в страната да има безредици и хаос, което не съвпада с интереса на гражданите и нашата партия”, заяви Никола Груевски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ. 

 

Протестите срещу президента продължават. А междувременно текат и демонстрации в подкрепа на правителството на Георге Иванов.