При инцидента в четвъртък пострадаха трима души

 

Продължава разчистването на бензиностанцията, върху която снощи падна кран. Съоръжението вече е укрепено. Инцидентът стана на булевард „Никола Вапцаров” в София. 


 

Трима души пострадаха. Те са с леки наранявания, но все още в силен шок след случилото се.

 

По думите на Боряна Маринкова, говорител на болница „Токуда”, където бяха настанени пострадалите, едната жена вече е изписана, в болницата остават двама души. 


„По-тежко пострадалата жена и кранистът са настанени в клиниката по неврохирургия, в стабилно състояние са, извън опасност за живота”, заяви Маринкова в предаването „Здравей, България”. 

 

„Кранистът е с разкъсно контузна рана на едното ухо, без засягане на мозъчните структури, в добро състояние е. Жената е с класическо сътресение на главния мозък, с разкъсни рани по лицето и засягане на един шиен прешлен. Няма засягане на гръбначния мозък. И двамата са без опасност за живота”, обясни доц. Неделчо Гергелчев. 

 

 

„Когато трябваше да пусна товара към земята, забелязах, че продължава да върви напред. Натиснах аварийния стоп, за малко намали, но продължи, след което се засили и отиде до края на стрелата, удари буферите и обърна крана”, разказа от болницата пострадалият работник.

 

 

Резервоарите на бензиностанцията не са повредени. Започна източването на горивото. Очаква се да започне и разчистването на ламарините. 

 

Техническият директор на обекта съобщи за Нова, че машината е била наета за строеж на спортна зала. Според него става въпрос за техническа неизправност. 

Още по темата

 

„Причината е техническа повреда, възникнала при работата на самия кран”, заяви той. „Работи се по версията, че не е освободила спирачката на количката. Спирачките не са удържали при претоварване”. 

 

По думите му технически съоръжението се проверява на 3 месеца. Той отхвърли и версията, че вятър го е бутнал. 

 

Управителят на фирмата-изпълнител заяви, че документацията на крана е изрядна. Машината е преминавала редовно необходимия технически преглед.