Всички услуги, свързани с глоби, ще могат да се ползват от следващата седмица

 

Петък без КАТ. До края на деня службите на „Пътната полиция” в цялата страна няма да извършват никакви услуги. Каква е причината и има ли вече опашки пред Столичния КАТ?


Причината за създалото се неудобство е инсталирането на нова версия на информационна система. Съответно това не позволява извършване на услуги като плащане на глоби, взимане на готови книжки и подаване на заявление за такива. Затова и гишетата останаха празни.


Стотици хора идват от ранни зори, но още на входа са връщани от служители на КАТ. И ако за някои не е проблем да изчакат до понеделник, то за други се създаде критична ситуация.


Една бележка на входа предизвика разочарование у десетки граждани, дошли да платят глобите си или да вземат новата си книжка.


Трети ден поред Иван и съпругата му изминават близо 250 километра от Стара Загора до София, за да може мъжът да вземе готовата си книжка, пусната с експресна поръчка.


„Трети път пътувам дотук. Онзи ден бях тук в 10 сутринта. Твърдят, че в 10 не могат да ми издадат документите, ще ми ги издадат в 9 сутринта. Идвам в 9:05 ч. - не можело, трябвало да бъде в 9:00 ч., тъй като толкова ми пишело на картона. Това беше вчера. Днес пристигам в 9 без 15 и ми казват, че вчера следобяд са били сложили табела, че няма да го има. Аз как да го видя в 9 сутринта?”, възмущава се Иван Каменов.


„Няма смисъл да говоря. Питайте тези, които чакат и ги разхождат по два три дена да дремят и да ги разиграват като маймуни. Това не е е нормално”, казва съпругата на Иван.


Семейство Каменови е на гурбет в Испания. В понеделник и двамата съпрузи трябва да са на работа.


„Имам самолетен билет за утре. А трябва да си взема книжката в понеделник. Как ще се случи това? Кой ще ми поеме разходите?”, пита Иван.


Иван е категоричен, че ще си търси правата.


„Не може да ни правят на маймуни в тази държава”, казва Иван.


За други като Александър днес беше крайният срок, за да платят глобата си.


„Не работи системата. При такъв случай ти бият печат на акта и след един месец мога да дойда пак да си получа наказателното постановление. Все пак исках да си взема талона”, обяснява Александър.


Служители зад гишетата ни увериха, че се прави всичко възможно системата да заработи още в ранния следобед, въпреки, че официално обявеният краен срок е понеделник.


И все пак – за желаещите да бъдат изрядни навреме – остава възможността сумата за наложени санкции да се преведе по банков път.

 

Репортер: Ивомира Пехливанова