До края на миналата година са поискани 81 000 такива контракта

 

Втори сезон на еднодневните трудови договори в селското стопанство. Земеделците могат да назначават работници за ден, а после да отчетат разходите си. Идеята е земеделието да излезе на светло.

Още по темата


Договорът за ден беше въведен още миналото лято, за да гарантира на работниците пари, а на земеделците - законност.


По данни на Главната инспекция по труда до края на миналата година са поискани 81 000 еднодневни трудови договори. Близо 9 000 от тях са върнати, защото не са били сключени с работниците.


Право на еднодневни трудови договори имат земеделците, които наемат хора за обработка и ръчно прибиране на реколтата си от плодове, зеленчуци, рози и лавандула. Една трета от миналогодишните договори са били за грозде.


Големият страх на безработните и социално слабите, които работят сезонно при земеделци е, че ще загубят правото си на помощи. Но няма такова нещо, уверява властта.


Според браншовите организации еднодневните договори трябва да са по-опростени.


Сега обработката на един договор отнема 3-4 минути, разказват земеделците. После се отчитат и пред НАП. За да се спести административната работа, освен хартиеният вариант на договор, Инспекцията по труда догодина ще създаде с европари денонощна онлайн система. 


Още по темата гледайте във видеото.