Техни представители се срещнаха с транспортния министър Ивайло Московски

 

Да бъдат закрити сайтовете за споделено пътуване. Това поискаха превозвачи по време на среща с транспортния министър Ивайло Московски.

 

Превозвачите остават в готовност за протести, след като през миналата седмица те заплашиха с национален протест на 26 април. 

Още по темата

 

Московски обеща на превозвачите в тримесечен срок да бъде прегледана и коригираната националната транспортна схема, за да няма конфликтни точки. До три месеца ще трябва и да се изработят критерии за образуване на цените за използването на частните автогари в страната.

 

В автогарата във Варна, например, само, за да спрат да вземат пътници и отново да потеглят, автобусите плащат по 30 лева. Транспортният министър коментира, че в страната има и други гари, чиито цени са по-високи дори и от цените на гари в Мадрид.

 

По време на разговорите превозвачите поискаха също така да бъдат закрити сайтовете за споделено пътуване. 

 

Основните искания на превозвачите обаче не са в правомощията на транспортния министър. Борбата със сивия сектор в автобусните превози зависи от действията и усилията на МВР, затова превозвачите се надяват да се срещнат и с вътрешния министър Румяна Бъчварова. Те искат и среща със социалния министър Ивайло Калфин заради недостига на професионални шофьори. Превозвачите предлагат да се издават сини карти на чуждите граждани, които искат да работят като професионални шофьори в България.

 

Заради искането си да няма тол такси за автобусите, превозвачите ще трябва да се срещнат с регионалния министър Лиляна Павлова, която отговаря за заплащането по пътищата. Те предлагат тол такси да плащат превозните средства, използвани за товарни превози, а автобусите да продължат да ползват винетки. 

 

Московски коментира и случаите, при които общини не провеждат обществени поръчки, когато взимат решения за това кои транспортни фирми да работят на тяхна територия, позовавайки се на „форсмажорни обстоятелства”. Така на практика общините се договарят пряко с автобусните фирми. Московски призова да бъде направен опит за налагане мораториум за позоваването на „форсмажорни обстоятелства”, за да не се провеждат обществени поръчки. 


След днешната среща не стана ясно дали на 26 април ще има национален протест. Ясно е само, че предстоят срещу между превозвачите и Румяна Бъчварова, Ивайло Калфин, финансовия министър Владислав Горанов и депутатите от парламентарната комисия по транспорт. От всички тези срещи зависи дали страната ни ще остане без автобусен транспорт заради ефективни стачни действия. 

 

По време на разговорите превозвачите поискаха да бъдат закрити сайтовете за споделено пътуване.