Те протестират срещу промяната в закона, която им забранява да дестилират в рамките на половин

 

Тройна блокада заради протеста на производителите на домашна ракия. Затворени за часове бяха граничният пункт "Капитан Андреево", Дунав мост и главният път Е-79 край Враца. Казанджиите обясниха, че са се събрали спонтанно, а протестът им е предупредителен. 

Още по темата

 

С промените в закона бяха въведени забрани да се вари ракия през половината време от годината и казаните да са не по-големи от 500 литра. Всичко това според казанджиите ще ги доведе до фалит и е в полза на големите винпроми.

 

В 10 часа стотици производители на домашна ракия застанаха с колите си на пътя край "Капитан Андреево" и спряха всички влизащи в България автомобили. А протестът за ракията роди и поезия. Входът на България остана блокиран близо 4 часа, а блокадата доведе до километрични опашки.

 

Протест блокира частично и главен път Е-79 между Враца и Мездра. Много от казанджиите са изтеглили кредити и сега не могат да ги обслужват.

 

Сбственици на казани  от цяла Североизточна България блокираха и граничния пункт "Дунав мост" за около 40 минути.

 

Според протестиращите забраните облагодетелствали големите винпроми. Мнението на националната лозаро-винарска камара е точно обратното. Рестрикциите ще налеят в хазната укривани акцизи за стотици милиони и ще извадят на светло алкохола от сивия сектор. 

 

Протестиращите казанджии се заканиха да съдят държавата в Страсбург.

 

Ако забраните не бъдат отменени, казанджиите са готови отново да излязат на пътя.

 

Репортер: Димитър Иванов

 

Видео: БГНЕС