Променило ли се е нещо след пернишкото земетресение и бедствията във Варна и Мизия?

 

След последните земетресения на територията на България отново поставяме въпроса колко сме отговорни по отношение на домовете си. Променило ли се е нещо след пернишкото земетресение или наводненията във Варна и Мизия? 

 

Екип на Нова посети една от къщите в Дивотино, които сериозно пострадаха от силното земетресение с магнитуд 5,8 преди 4 години. Днес след сероиозен ремонт сградата е укрепена с масивна железобетонна конструкция. Тогава обаче къщата нямаше застраховка.  

 

Хората получили помощ от държавата, но недостатъчна. Събирането на пари за ремонтите продължава и до днес. Павлина Асенова осъзнава, че можеше да избегне тези непосилни разходи по дома си.

 

"Преди това къщата нямаше застраховка. Не знам сега дали това ми повлия, но след като направихме укрепването и външната изолация, направихме веднага застраховка", разказва тя. 

 

Но хората, които постъпват така, са много малко, въпреки тежките изпитания, на които природата ни подложи.

 

Експертите отбелязват, че основна част от тези 9-10% са задължителните застраховки, които сключваме при кредит за жилище.

 

В опит да променят тази тенденция МВР, Столична община и застрахователните брокери организираха обучение на деца как да реагираме при бедствия.

 

В парламента бяха приети на първо четене промени в Закона за защита на населението при бедствия, според които еднократна държавна помощ ще се отпуска само на социално слабите семейства, а не на всички, както е в момента.