От Брюксел знаят за проблема с болестта по кравите, очакват се 150 000 ваксини

 

15 милиона лева отпуска кабинетът за пръскане на тревни площи срещу нодуларен дерматит. Преди заседанието на кабинета премиерът обяви, че още 5 милиона лева ще бъдат заделени и за ваксини.

 

От Брюксел знаят за проблема с болестта по кравите и се очаква другата седмица у нас да пристигнат 150 хиляди ваксини. 

 

„Знаете, че има много голям проблем при животновъдите. Ще влезе една допълнителна точка, сега я пишат финансите и Министерството на земеделието и се надявам да ни подкрепите – близо 15 млн. ще дадем за 9 вектора”, каза Бойко Борисов.

 

Полицията също е поела ангажимент да ограничава движението на живи животни, коли и камиони. Земеделският министър Десислава Танева съобщи, че заради заболяването вече са евтаназирани общо 537 животни. В три области на страната има 13 огнища на заразен нодуларен дерматит  като има съмнение за още едно. Резултатите за съмнителното огнище ще станат ясни до 2 дни.  До петък тази седмица всички стопани ще получат компенсации за умъртвените животни.

 

В Турция и Гърция това заболяване се наблюдава от няколко години. В Турция има близо 900 огнища, в Гърция над 117. Най-близкото до България е на 4 км южно от "Кулата". Първото огнище на болестта в България бе установено на 13 април.

 

Десислава Танева заяви и че в понеделник са поискани 350 000 дози ваксини за всички едри преживни животни на територията на Южна България и припомни, че от тази сутрин имат увереността, че до средата на следващата седмица ще дойдат първите 150 000 дози.

 

На въпрос защо, след като са очаквали заболяването да дойде, не са ваксинирани животните преди това, Танева каза: „Първо, защото това е забранено. Второ, защото това е въпрос на решение на всяка страна-членка и то само след нотификация, каквато сме поискали. Една такава ваксинация носи след себе си 3-годишно ограничение за продуктите от животните, които ще бъдат ваксинирани".

 

Видео: БГНЕС