Забраниха провеждането на избори и референдум в един и същи ден

 

Гласуването става задължително. След 3 часа ожесточени спорове парламентът прие, че участието в изборите е граждански дълг на всеки българин. Решението бе взето с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Патриотичния фронт, АБВ и отделни депутати. 

Още по темата

 

Глоби за тези, които не дадат своя вот, няма да има. Техните имена обаче ще бъдат автоматично заличавани от избирателните списъци. Ако желаят да бъдат вписани повторно, те ще трябва да отидат до общинската администрация. 

 

Друго предложение, което предстои да се дискутира, е да има поощрения за гласоподавателите. Какви точно - ще решава Министерският съвет.

 

"Неотдавна премиерът цитира една българска поговорка - "насила хубост не става". Насила не може да накарате хората нито да ви заобичат, нито да гласуват за вас", коментира съпредседателят на ДПС Четин Казак в пленарната зала преди да бъде приета промяната.

 

Видео: БГНЕС

 

"Не може да се държим като стара мома, която си търси млади избиратели с пари по насилствен път", допълни съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

 

Задължителното гласуване ще доведе и до още един нов момент - въвеждането на квадратче "не избирам никого" в бюлетината.

 

Спорове в залата се очаква да предизвика и идеята да се забранят местните коалиции на общински избори. Очертава се приемането на новите близо 300 параграфа да отнеме на депутатите поне три дни.     

 

Народното събрание реши още да не се допуска провеждането на избори и гласуване по национален референдум в един и същи ден. Предложението бе на лидера на БСП Михал Миков и други народни представители от левицата. „За” гласуваха 119 депутати, 16 се обявиха „против” и 12 се въздържаха. Сред подкрепилите предложението са 70 народни представители от ГЕРБ, 10 - от БСП, 22- от ДПС, 13 – от Патриотичния фронт и 4 – от БДЦ. Идеята беше приета в пленарната зала, въпреки че по-рано бе отхвърлена от правната комисия.

 

Видео: БГНЕС

 

„Днес беше опорочена идеята за референдум, за пряко допитване до народа. На думи ГЕРБ, БСП и ДПС уж искаха и предлагаха прякото допитване до народа, но то остана на думи. На практика днес НС гласува никога прякото допитване да не съвпада с провеждането на избори, което е целенасочен опит за омаловажаване на референдумите, които да не достигат необходимите прагове. Това е подмяна на всички обещания в предизборната кампания. ГЕРБ, ДПС и БСП направиха така, че гласът на гражданите да бъде целенасочено заглушен”, заяви Мартин Димитров.

 

Видео: БГНЕС

 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че днес парламентът е решил да не се създава изборен район „чужбина“.

 

„ ГЕРБ, ДПС, БСП, Атака, ПФ и БДЦ гласуваха заедно срещу създаването на район „чужбина“, докато правна комисия гласува „за". По този начин едно огромно мнозинство гласува против избирателните права на милиони български граждани извън страната. На лице е тежко нарушение на програмната декларация, подписана от ГЕРБ, ПФ и АБВ. Ще бъде обсъдена възможността РБ да не се включва изобщо в гласуванията по Изборния кодекс и да предоставим шанса на огромното мнозинство“, заяви Кънев. 

 

Видео: БГНЕС

 

 

Темата коментира и Найден Зеленогорски. Запитан дали след като не са доволни, реформаторите ще напуснат управлението, Зеленогорски заяви, че този въпрос в този момент едва ли би могъл да получи утвърдителен отговор. „Бихме се надявали в следващите гласувания в пленарна зала да получим максимални съответствия с програмната декларация, което не е проблем само на РБ, а и на другите партии, подписали декларацията. Продължаваме да вярваме, че с последователност и мъдрост е възможно да постигнем позитивни промени в Изборния кодекс“, допълни Зеленогорски.

 

Видео: БГНЕС