Съмнителна сделка за стотици хиляди левове в Столичната община

 

Съмнителна сделка за стотици хиляди левове в Столичната община. Съпругът на депутатка от ГЕРБ печели обществена поръчка за спирки за градския транспорт. И според експерти общината плаща два пъти повече от реалната цена на изработените спирки. 

 

На снимки, изпратени от зрители на Нова, се вижда служебната кола на заместник-кмета по транспорта на София Любомир Христов пред къщата на депутата Ирена Коцева в Самоков. 

 

Разбираме, че Христов е ходил там многократно през уикендите. Оказва се, че съпругът на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева е съдружник във фирма, която е спечелила обществена поръчка да прави  60 спирки в София – дейност в областта на транспорта, където отговорен е и кметът по транспорта. Възложител е Центърът за градска мобилност, а цената за спирките е 236 730 лв. общински пари. 

Още по темата

 

Независими специалисти, които екип на Нова заведе на място, видяха навесите и сметнаха цена за бройка почти два пъти под тази в договора с центъра.

 

„В заданието са изискани два вида качествени покрития. Не виждам нито едното, нито другото”, заяви Боян Бонев, специалист по метални конструкции.

 

Питаме най-напред съпругата на изпълнителя на спирките - депутата Ирена Коцева.

 

„Това, за което знам, са малки поръчки, които една такава малка фирма в трудно време изпълнява. Към Столична община не съм чувала да имат такава поръчка”, заяви Коцева, като в последствие се сети за спирките в София и за това, че фирмата на мъжа ѝ е изпълнител. 

 

Заместник-кметът на София призна за познанството си с депутатското семейство, но добави, че не е шеф на Центъра за градска мобилност, който е пуснал поръчката.

 

„Центърът за градска мобилност е юридическо лице, което има собствено управително тяло, собствени процедури  за провеждане на обществените поръчки, собствен бюджет”, заяви Любомир Христов.

 

Ако обаче цената, на която са направени спирките, е два пъти по-ниска от платените общински пари, то кой е прибрал разликата? След като извикахме шефа на Центъра за градска мобилност на един от навесите, той се ангажира с проверка по случая.