Къде отиват парите за спирките на София?

 

"В цялата тази игра на случайности има твърде много контакти и роднинско-

Още по темата

приятелски връзки". Това заяви за "Здравей, България" репортерът на Нова телевизия Марин Николов по повод разследването си за съмнителна обществена поръчка, спечелена от съпруга на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева. 

 

Сделката е за 60 спирки в София – дейност в областта на транспорта, където отговорен е и кметът по транспорта. Възложител е Центърът за градска мобилност, а цената за спирките е 236 730 лева общински пари. Независими специалисти обаче видяха навесите и сметнаха цена за бройка, която е почти два пъти по-ниска от тази в договора.

 

"Когато става въпрос за обществена поръчка, гражданите трябва да са запознати и с най-малкото съмнение. Особено когато сделката е спечелил депутатски съпруг. Заместник-кметът по транспорта също е техен познат", посочи журналистът. 

 

Нова телевизия се сдоби със снимки, на които се вижда служебната кола на заместник-кмета на София по транспорта Любомир Христов пред къщата на Коцева в Самоков. Разбираме, че Христов е ходил там многократно през уикендите. Оказва се, че съпругът на депутатката от ГЕРБ е съдружник във фирмата, спечелила голямата обществена поръчка. 

 

Заместник-кметът на София призна за познанството си с депутатското семейство, но добави, че не е шеф на Центъра за градска мобилност, който е пуснал поръчката.

 

"Центърът за градска мобилност е юридическо лице, което има собствено управително тяло, собствени процедури, собствен бюджет", коментира Христов, като призна, че на снимките е служебният му автомобил.   

 

Ако обаче цената, на която са направени спирките, е два пъти по-ниска от платените общински пари, то кой е прибрал разликата? След като Нова извика шефа на Центъра за градска мобилност на един от навесите, той се ангажира с проверка по случая.

 

Гледайте цялото разследване в неделя вечер след новините!