Решението взриви мира в управляващата коалиция и доведе премиера на крака в парламента

 

Нова серия изборни трусове. Парламентът орязва броя на секциите за гласуване в чужбина. Решението отново взриви мира в управляващата коалиция и доведе премиера на крака в Народното събрание. 

 

На последните парламентарни избори ударихме рекорда с цели 428 секции зад граница. От тях 135 бяха в Турция. С днешните промени управляващите ще ги орежат драстично. 

 

„Човек може да иска да иде на Огнена земя! Трябва ли държавата да поеме ангажимент да открие секция на Огнена земя?”, попита Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт.

 

Според патриотите идеята е изцяло в защита на националния интерес. 

 

Никой не е лишен от никакво право, извинявайте! Как ще накажем някой в Анадола или в Аляска, да не ме обвиняват все за Турция, ако там законът бъде нарушен? Кой ще го санкционира? Кой?”, попита отново Каракачанов.  

Още по темата

 

Промените минаха с подкрепата на ГЕРБ. И с обещание скоро електронното гласуване да компенсира тези, които не искат да чакат на опашка в посолството. Идеята е да гласуваме по интернет още на следващите парламентарни избори. План, който дори партньорите нарекоха хвърляне на прах в очите. 

 

„Вижте, съжалявам много, но това не е реалистично очакване и е практически невъзможно", заяви Антони Тренчев от Реформаторския блок. 

 

И дори заподозряха друг подмолен план в бързането за електронен вот.

 

„Това го желаят дегизираните противници на електронното гласуване. Те искат да се направи една калпава инфраструктура, за да кажат после: „Ето, видяхте ли, ние ви казахме колко лошо ще стане с електронното гласуване”, смята Тренчев. 

 

Така партньорите станаха опоненти, а опонентите - направо врагове. 

 

„Уважаеми колеги от ГЕРБ, ще забравите за гласовете от Памплона, от Палма де Майорка, от Ливърпул”, заяви Четин Казак, съпредседател на ДПС.

 

От ДПС се заканиха - минават в радикална опозиция. А това в комплект с броженията в коалицията, протестите срещу задължителното гласуване и разместения референдум явно разтревожи главата на правителството. И я доведе на крака в парламента.

 

„Валери Симеонов се обади сутринта с нашата група да се видим”, заяви Борисов.

 

По уверения на Валери Симеонов премиерът се успокоил, че промените в кодекса са в правилната посока. И ги подкрепил.

 

 

Междувременно граждани, които са против решението на депутатите, организираха протест под надслов "Je suis българин зад граница". Той започна в 19:00 часа на площад "Народно събрание" в столицата, но не е многолюден. 

 

Репортери: Калина Влайкова, Ина Гълъбова