Любомир Христов бил близък с депутатски съпруг, който спечели съмнителна обществена поръчка

 

Заместник-кметът по транспорта на София Любомир Христов подаде оставка след

Още по темата

разследване на Нова. Става дума за разкрития около съмнителна обществена поръчка за 60 спирки в София, спечелена от съпруга на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева.

 

Името на заместник-кмета Любомир Христов се свързва с депутатът Ирена Коцева, след зрителски снимки на служебната му кола пред дома й в Самоков. Христов е ходил у тях често през уикендите.

 

Оказва се, че съпругът на Коцева е съдружник във фирма, която е спечелила обществена поръчка да прави 60 спирки в София – дейност в областта на транспорта, по която отговорен е Христов. Възложител е Центърът за градска мобилност, а договорената цена за спирките е почти два пъти по-висока от необходимото. Заместник-кметът на София призна за познанството си с депутатското семейство, но добави, че не е шеф на Центъра за градска мобилност, който е пуснал поръчката.

 

След като Нова излъчи разследването, кметът  Йорданка Фандъкова възложи техническа експертиза на материалите, които са използвани за изработването на спирките. А премиерът Бойко Борисов поиска оставката на депутата Ирена Коцева. Настоя и  Йорданка Фандъкова да направи същото със своя заместник по транспорта. Христов сам подаде оставка,  а кметът я прие.

 

Ирена Коцева също заяви, че подава оставка и очаква парламентарната група на ГЕРБ да я приеме. „Аз съм готова да си подам оставката  само, когато срещу мен има и най-малкото съмнение, че с мои действия бих уронила авторитета на партията, на парламентарната група, в която работя”, заяви тя. „Цялата парламентарна група стои твърдо зад Ирена Коцева. Има обществена поръчка, която е проведена, спазени са всички законови изисквания, имало е няколко фирми, които са участвали, няма нито една фирма, която да е обжалвала”, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

 

Премиерът Бойко Борисов също коментира темата. „В неделя неслучайно казах на членовете на ГЕРБ, че компромис към никого няма да има. След като Любомир Христов и Ирена Коцева са подали своите оставки, всеки един от тях може да отиде да защитава тезата си дали е виновен или не. Партията, парламентарната група  и кметът на София не носят вина за техните действия”, коментира Борисов. 

 

„Недопустимо е, когато ние предлагаме през събота и неделя да има данък върху ползването на служебни коли, заместник-кметът на София да отива на гости в Самоков със служебен автомобил”, подчерта той. „ Затова санкциите са възможно най-тежките – отстраняване и от парламента и от Столична община”, каза още Борисов.  

 

 

Припомнете си подробности.