Фирма, свързана със съпруга на депутатката, е спечелила съмнителна обществена поръчк

 

Две оставки след разследване на Нова телевизия за спирките в София. Заместник-кметът по транспорта Любомир Христов подаде оставка, това стори и депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева.  Лично премиерът Бойко Борисов поиска двамата да напуснат постовете, които заемат. 

Още по темата

 

В разследването, което ще ви покажем тази неделя, става ясно че фирма, свързана със съпруга на депутатката от ГЕРБ, е спечелила обществена поръчка за ремонт на част от спирките в София. Заместник - кметът на София по транспорта пък е близък на семейството на депутатката.

 

Според независими експерти, цените на изработените спирки са завишени и не отговарят на реално извършените дейности. В Столичната община от седмица вече текат проверки по случая, а съмнителната сделка е за стотици хиляди левове.

 

Ирена Коцева е депутат от ГЕРБ втори мандат. Оставката й беше поискана от премиера Борисов в телефонен разговор с нея. За  нея обаче се застъпи вторият в ГЕРБ - председателят на парламентарната група Цветан Цветанов. „Парламентарната група е доста притеснена от начина, по който се интерпретира в публичното пространство един достоен човек и неговите качества. Цялата група  стои твърдо зад Ирена Коцева”, заяви Цветанов в парламента. 

 

Самата Коцева обясни, че иска да изчисти името си, но не приема обвиненията.  „Аз съм готова да си подам оставката, само когато срещу мен има и най-малкото съмнение, но не приемам обвиненията към мен и моето семейство”, заяви тя. В късния следобед, Ирена Коцева официално депозира оставката си в деловодството на парламента. Пред медиите тя не скри, че семейството й поддържа близки отношения със столичния  зам.-кмет по транспорта Любомир Христов. 

 

Самият Христов отказа коментар пред Нова. В разследването на Марин Николов обаче признава за познанството си с депутатското семейство, но добавя, че не е шеф на центъра за градска мобилност, който е пуснал поръчката. Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък поиска оставката на цялото ръководство на Центъра за градска мобилност. 

 

Вижте част от разкритията на Марин Николов, а цялото му разследване гледайте тази неделя веднага след централната емисия на Новините на Нова!