Общо 175 страни-членки на ООН го подписаха за един ден

Общо 175 страни-членки на ООН подписаха днес Парижкото климатично споразумение, постигнато във френската столица в края на миналата година. Това е рекорд за еднодневно подписване на общ договор от най-много държави, заявиха от международната организация, цитирани от АФП и БГНЕС.


Церемонията се проведе на Деня на земята, 4 месеца след решението за споразумението, взето в Париж. Това е първата стъпка на обвързването на страните с обещанията им за намаляване на парниковите емисии в атмосферата.


Някои страни-членки на ООН все още предстои да сложат подписа си под документа, но фокусът сега е изместен към бързата ратификация и влизане в сила на споразумението преди 2020 година. За целта 55-те държави, които са отговорни за 55% от вредните емисии, трябва да ратифицират спогодбата. 

Още по темата


Подписите на днешната церемония включват тези на страните, които излъчват 93% от глобалните парникови емисии, включително най-големите замърсители – Китай и САЩ. Двете страни се ангажираха да ратифицират споразумението още тази година.


По-рано президентът Росен Плевнелиев от името на България подписа документа в Ню Йорк.


„Горд съм да потвърдя ангажимента на България за постигане на общите цели с подписването на този исторически документ. Сега всички ние трябва да предприемем решителни действия за скорошното му ратифициране и прилагане“, заяви българският президент в изказване в рамките на пленарното заседание относно климатичните промени. 


Той припомни, че като държава член на ЕС страната ни има правно обвързващ ангажимент до 2030 г. да редуцира емисиите вредни газове с 40% спрямо нивата от 1990 г.

 

„Изпълнението на тази цел ще ни постави на пътя за постигането на дългосрочната цел за въглеродно неутрална икономика“, обяви държавният глава.


В рамките на Парижкото споразумение 190 страни от ООН се съгласиха на общи действия за ограничаването на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий, в сравнение със средните температури в прединдустриалните исторически епохи. Специалистите са съгласни, че прехвърлянето на тази граница ще доведе до непредвидими климатични модели и природни катаклизми, които ще засегнат предимно най-бедната част от човечеството. В момента затоплянето в средните температури е над 1 градус. Парижкото споразумение беше подписано през 2015г. – годината с най-високи средни глобални температури за всеки отделен нейн месец, откакто такива изчисления се правят.


Сегашната 2016 година обаче най-вероятно ще отнеме короната. Изтеклият март се превърна в най-топлият трети месец от годината.


Тихоокеанската климатична аномалия „Ел Ниньо”, на която се приписват едновременно бури, суши и наводнения в голяма част от земното кълбо и която се смята за свързана с глобалното затопляне, тази година беше именувана „Дарт Ниньо” и вече доведе до редица природни катаклизми.