Отливът на туристи не е масов, но страхът от загуби в Гърция е сериозен

 

Първите отменени резервации за почивка в Гърция вече са факт. Заявките на българските превозвачи за пълна блокада на границата по Великден дават своите резултати. Отливът на туристи не е масов, но пък страхът от загуби в Гърция е сериозен.


Почти светкавично заявката за блокада на граничните пунктове започна да носи след себе си проблеми и отказани резервации.


„Хората започнаха да правят запитване. Притесняват се дали ще тръгнат на път или ще си останат на границата, дали пък ще влезат или ще се върнат”, обясни Кристина Ковачева, туроператор.


В съседна Гърция вече изчисляват загубите. В къщата за гости на Василис Политис в Аспровалта до вчера очаквали 6 български семейства. Две от тях, обаче се отказали.


„Притеснен съм, не само аз, а и колегите ми. Границата не трябва да се затваря. Не съм съгласен с това”, на мнение е Василис Политис, собственик на къща за гости.


В този хотел на брега на морето също има отказани резервации от българи. За късмет на собствениците, обаче останалите резервации са сигурни, тъй като са направени от холандци.

 

„Това не може да продължава така. Ту едните, ту другите. Можем да живеем мирно и да намерят решение без демонстрации по границите. Не съм съгласна и съм гневна на това, което направиха гръцките фермери”, на мнение е Мария Панайотиду, управител на хотела.


От предстоящата гранична блокада са притеснени и българите в Гърция. Цветанка живее тук от 16 години и не знае да чака ли децата си за празника. Засега превозвачите предвиждат блокадата да стане факт на Разпети Петък.


Репортер: Екатерина Николова