"Сегашният изборен кодекс е един от най-добрите, който е правен за последните 25 години", заяви той

 

Парламентът орязва броя на секциите за гласуване в чужбина. Решението отново взриви мира в управляващата коалиция. 

Още по темата

 

„Резултатите от всички досегашни избори показват, че гласуването в чужбина е в полза на ДПС. Не знам друга държава, която да разкрива секции по време на избори извън посолствата и консулствата. Това струва много на държавата ни”, заяви в „Здравей, България” съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

 

„В закона сме предвидили задължителността за гласуване да се отнася за всички, които живеят в радиус 20 км от съответните места, където са открити секции – респективно консулствата и посолствата. Няма задължителност за останалите”, поясни той.

 

Сегашният изборен кодекс е един от най-добрите, който е правен за последните 25 години. В него се предвижда забрана за използване на религиозни символи по време на избори, както и използване на майчин език. Предстои тези промени да бъдат гласувани”, обясни още Валери Симеонов.

 

„Резултатите показаха, че при последните избори бяха открити около 140 секции в Турция, въпреки че пуснахме жалба в Конституционния съд, но това остана. Там гласуваха за по 20-30 секунди, което няма как да стане. Просто са се разписвали едни списъци”, коментира съпредседателят на Патриотичния фронт.

 

Според Симеонов дерегистрацията ще спести страшно много пари на държавата, за да не провежда практически активна регистрация.