Правителството е на път да се откаже от спорните предложения

 

Задължителното гласуване и орязаният вот зад граница - вече под въпрос. Премиерът Бойко Борисов се среща утре с депутатите от мнозинството, за да ги убеждава да се откажат от спорните промени в изборните правила. До този ход се стига след бурни протести на избиратели у нас и в чужбина. 

 

Решението за задължително гласуване подразни мнозина избиратели. Орязването на изборните секции зад граница обаче направо ги взриви. А покрай това се напрегнаха и партньорите във властта.

 

„Ние не можем да станем съучастници в тежкото погазване на правото на хората да избират”, заяви Трендафил Величков, говорител на АБВ. 

Още по темата

 

„Напускането е ход, с който ние бихме показали ясно, че не искаме да сме част от изборен кодекс, който води до лош изборен процес”, заяви Димитър Делчев от Реформаторския блок.

 

От това пък се напрегна главата на правителството.

 

„На мен ми омръзна – ако това станело, АБВ щели да напуснат. Ако онова станело – Реформаторите. Ако другото не станело – Патриотите. И аз утре ще им кажа, че не виждам докога ще мога да понеса за всяко нещо, което те предлагат и ние подкрепим, след това да остава само ГЕРБ да се обяснява”, заяви премиерът Бойко Борисов.

 

Той за пореден път увери, че партията му подкрепила изборните експерименти от чиста коалиционна лоялност.

 

„Тези промени са изцяло щети за ГЕРБ. 26 000 гласа има на последните избори за ГЕРБ от чужбина. Малко ли са?”, заяви Борисов. 

 

Така единствени закрилници на промените останаха техните автори - Патриотите. 

 

„Обръщам се към нашите сънародници зад граница с молба за разбиране – гласуването в чужбина е в полза на ДПС”, заяви Валери Симеонов. 

 

Действително в ДПС протестираха бурно срещу рестрикциите заради гласовете от Турция. В същото време обаче под сурдинка и те, и опонентите, смятат, че ограниченията могат вместо да изпишат вежди, да избодат очи.

 

„Не се притесняваме. Знаем как се правят избори. Но ме притеснява, че българският парламент работи против интересите на своите граждани”, заяви Ахмед Моллахасан, председател на МДПС в Кърджали. 

 

 „Когато правила, особено закони или кодекси се пишат за или срещу някой, те дават обратния ефект”, смята Трендафил Величков, говорител на АБВ.

 

„ДПС ще спечелят от това, че няма да има изборен район чужбина”, заяви Димитър Делчев от Реформаторския блок. 

 

Парламентът продължава с ударно гласуване на изборните правила утре.

 

Българите в чужбина са против промените в Изборния кодекс. На последните парламентарни избори са гласували 145 000 българи зад граница в общо 428 избирателни секции. Малко над 100 от секциите са били в консулства или посолства. Което означава, че ако новите изборни правила останат, секциите зад граница ще са поне 4 пъти по-малко.

 

„Това определено ще доведе до затруднения”, коментира Бетина Жотева, говорител на Министерството на външните работи. „Но в крайна сметка от външно министерство сме в състояние да реагираме и по единия, и по другия начин. В състояние сме да обслужваме 450  секции зад граница, но в крайна сметка думата е на законодателя”. 

 

От инициативен комитет „Гласувай без граница” са направили карта, на която се вижда с колко ще намалеят изборните секции, ако новият Изборен кодекс бъде приет. Данните са базирани на последните парламентарни избори. 

 

Българите в чужбина смятат, че електронното гласуване ще ги улесни. Смятат обаче и че все още е рано за подобна стъпка.

 

Повече гледайте във видеото

 

Репортери: Калина Влайкова, Ясен Дараков