Депутатите прекроиха отново изборните правила

 

Прекрояване на Изборния кодекс в последния момент.  

 

Малко преди 23.00 ч. народните представители окончателно одобриха идеята за задължително гласуване. Дерегистрацията обаче ще става по нови правила. Оставаме заплашени от дерегистрация, ако не гласуваме, но не след две последователни провинения, а ако не гласуваме два пъти на избори от един и същи вид. Например ако два пъти не гласуваме за кмет, или два пъти не гласуваме за президент, или два пъти не гласуваме за парламент. Очаква се държавният глава да наложи вето на тези текстове. 

 

Часове преди окончателното приемане на измененията депутатите почти стигнаха до бой.

 

 

Народните представители тепърва ще мислят и как да бъде прекроен текстът за гласуването на българите в чужбина така, че да остане вече приетото да се гласува само в консулства и посолства, но и да не бъдат ощетени сънародниците ни в чужбина. Засега идея имат само от Реформаторския блок, които предлагат да се гласува в консулства и посолства, но и да могат да се правят и изключения и по предложение на Министерския съвет да могат да се откриват до 50 секции в една държава. 

 

 

Предизборната кампания остава 30 дни, а всички партии и предизборни щабове ще са в правото си да правят кампанията 30 или по-малко дни. 

 

Изборните секции ще отварят врати в 7.00 ч. и ще затварят в 20.00 ч.

 

Управляващите прехвърлиха отговорността за референдумите върху държавния глава. Той ще е този, който ще решава дали референдумът да се състои в един ден с изборите или в друг ден. Нито едно от двете обаче няма да е задължително.

 

Приета беше и забрана религиозните духовници да агитират по време на предизборната кампания. В агитационните материали няма да могат да се използват и знамена - както български, така и чужди.

 

И още: в 500 секции ще има машинно гласуване. Партньорите си стиснаха ръцете и за експериментално машинно преброяване, а новосъздаденото поле "Не гласувам за никого" на практика няма да има никаква тежест, защото коалиционните партньори решиха тези гласове да не участват в изборния резултат. 

 

"Ще се дава възможност на избори да се регистрира местна коалиция, като се изброяват партиите и формациите, които я формират, без да се изписва наименованието, както досега, примерно „Граждани за…”. Това е формата и начина, за да се знаят кои са тези политически субекти с цел да ограничим корпоративните и икономически коалиции на местно ниво", коментира председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

 

„Остава приетият текст за консулства и посолства, но ще доуточним съпътстващ текст за частично гласуване някъде, на някои места”, обясни съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. 

 

„Запазваме си правото за наше предложение. Притеснява ни гласуването под диктовка на друга държава”, коментира съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. 

 

Последният препъни-камък вероятно ще се изглади едва в четвъртък.