Има значение в какъв час от деня се инжектират антителата

Противогрипните ваксини са по-ефикасни, ако се поставят сутрин, а не следобед, предадоха Ройтерс и БТА, позовавайки се на резултатите от британско изследване. Ваксините стимулират производството на антитела, чрез които имунната система противодейства на определени заболявания.

 

Тъй като индивидуалните имунни реакции варират през деня, някои изследователи допускат, че ваксините могат да действат по-добре, ако се прилагат в определен момент, вместо в друг. За да проверят дали времето от деня, в което се поставят ваксините, влияе върху ефективността им, авторите на настоящото проучване от университета на Бирмингам са направили тестове с 276 души. На част от тях противогрипни ваксини били поставени сутрин между 9 и 11 часа сутринта, а на други - следобед между 15 и 17 часа.

 

Един месец по-късно специалистите анализирали кръвни проби от участниците, за да отчетат наличните антитела срещу вируси, причиняващи грип. Изследователите установили, че нивата на антителата при участниците и от двете групи са повишени. Оказало се обаче, че повишението е по-съществено при индивидите, на които противогрипните ваксини били поставени сутринта.