Те трябва да се произнесат, каза социалният министър

 
Темата за наследяването или не на втората пенсия трябва да коментират пенсионните фондове. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин. По думите му дружествата би трябвало да кажат на клиентите си дали могат да се справят с очакванията да изплащат вторите пенсии от 2022 година нататък.
 

Още по темата

Калфин обясни, че още от миналата година се знае за бъдещи промени в осигурителната система, но точно текстът за премахването на индивидуалната партида не е бил обсъждан.
 
„Много е трудно да бъде пенсията и лична, и да бъде до живот. Те трябва да излязат и да кажат - ние предлагаме това на нашите вложители. Аз като социален министър се интересувам хората какви пенсии получават, а не по какъв начин се инвестират средствата им в съответния пенсионен фонд. Това, което мен ме интересува, е пенсионният фонд да изплаща тази пенсия. Ако те имат проблем, нека да излязат и да го обяснят”, каза Ивайло Калфин.
 
Припомняме, че Финансовото министерство предлага средствата, които отделяме за втора пенсия, да не се онаследяват. Последва обаче остра реакция от страна на бизнеса: