Прокуратурата прецени, че няма основание за престъпление, обясни адвокатът му

 

Задържаният след протеста снощи Филип Николов беше освободен в късния следобед днес. Прокуратурата прецени, че няма основание за престъпление, обясни пред Нова телевизия адвокатът му.

 

Припомняме, че Николов беше арестуван при ескалиране на напрежението по време на протеста срещу промените в Изборния кодекс.

 

Още по темата

Любителските камери са запечатали ескалирането на напрежението по време на протеста. Според хората на първа линия задържаният Филип Николов не е имал съприкосновение с падналия впоследствие полицай. Потвърди го и самият той минути след като беше освободен.

 

Филип Николов е човек, познат от протестите срещу кабинета „Орешарски”. "Той няма пряк сблъсък с представителите на МВР”, заяви в предаването „Здравей, България" тази сутрин Биляна Коцакова, адвокат на задържания. „В момента на задържането агресията е била голяма, доста сила е употребена да бъде задържан, въпреки че не е имало съпротива”, допълни адвокатката.

 

От МВР твърдят, че Николов е задържан заради това, че е оказал съпротива и посегнал на полицай.

 

„Вижда се много добре на материала до каква степен има сблъсък. Това ще трябва да установи и едно бъдещо разследване”, заяви още адвокатката.

 

Според протестиращите агресията е била по-скоро от страна на органите на реда.


„Протестиращите бяха поне 2 пъти по-малко от полицаите. Полицаите се държаха агресивно. Те бяха настроени. На клиповете се вижда - той полицаят се удари в този знак. Според мен дори не се удря в знака, а пада назад. Тези полицаи гледаха, държаха се агресивно”, разказва Петко Дурмана, очевидец на случилото се.


Гледната точка на МВР - протестиращият Филип Николов е посегнал на полицай. Затова е и задържан. Според бившия вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов протестът е провокирал агресия.

 

„Това беше инсценирано от една групичка хора, които търсеха провокация. Полицейските служители имаха невероятна психика”, заяви Цветанов.

 

Филип Николов е баща на Деси, момичето, което стана популярно по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Тогава тя беше заснета, прегърнала полицай с насълзени очи. Снимката обиколи интернет и стана символ на тогавашните демонстрации срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. 

 

Припомнете си още от разговора със защитника на Николов: