За пръв път български свещеници изпълняват този ритуал

 

Богослужения във всички православни храмове в страната. Казват, че това е един от най-важните дни от страсната седмица, защото се слчуват четири събития, които бележат Мъките Христови.

 

Тайната вечеря с апостолите. Молитвата на Иисус Христос към Бог, предаването му от Юда. 
Всъщност именно по време на тази вечеря той предрича смъртта си и давайки хляб и вино като символ на тялото и кръвта му. По време на тайната вечеря той измива нозете на апостолите. Символично това беше извършено и днес тук в храма.  


За първи път духовниците решиха да спазят древният църковен обичай в храма „Св. Александър Невски”. Като символ на делото на божията син, предстоятелят на патриаршеската катедрала изми краката на деца от първо помощно училище. Броят им не беше случаен 12 - колкото са били апостолите. С това Иисус искал да покаже на учениците си да бъдат смирени, кротки и търпеливи. Търпение днес показа и дани. 


„Ако може Господ да им помогне на тези деца”, казва Мария Белчева, учител в Първо помощно училище. 


Умиването на нозете се смята и за уважение, което показва домакина към госта. 


„Пожелавам си здраве за всички мои ученици и за всички деца по света”, казва още Мария Белчева, учител в Първо помощно училище. 


Преди великден църквата реши да направи добро за тези деца като оправи трапезариите, в които се хранят.

 

А на службата в "Александър Невски" дойде и 102-годишният Дядо Добри. Той е най-големият дарител на патриаршеския храм. Наричат го светецът от Байлово.