Това е записано в проектозакон, подготвен от министъра на труда и социалните грижи

Германия иска да ограничи драстично достъпа до социални помощи за имигрантите, идващи от страни членки на ЕС. По този начин тя поема по пътя на Великобритания, информира "Франс прес", цитирана от БТА.

 

Според проект за закон, подготвен от германската министърка на труда и социалните грижи, социалдемократката Андреа Налес, европейските граждани, живеещи в Германия, вече няма да могат да получават социални помощи, ако не работят. 


Текстът е критикуван от опозицията. Той предвижда имигрантите в Германия от страни от ЕС, които нямат работа, да могат да получават помощи едва след пет години пребиваване в страната.
Онези, които в скоро време ще бъдат изключени от социалните помощи, ще могат обаче да кандидатстват за временна едномесечнна осигуровка, отпускана само еднократно и предназначена за покриване на основни нужди, като храна, подслон и други грижи.

 

Законопроектът предвижда и отпускане на заем на имигранта, за да покрие разходите си по връщане в родната си страна, ако реши да го направи. Предстои текстът да бъде обсъден от правителството и гласуван от парламента. 

 

Миналата година германският федерален съд по социалните въпроси постанови, че всеки гражданин от ЕС, дори да е без работа, трябва след шест месеца да получава социални помощи. Това решение предизвика дебати в Германия и предизвика безпокойството на общините, които плащат социалните помощи. Те се опасяват, че съдебното решение може да привлече в Германия граждани на страни от ЕС, в които нивото на живот е много по-ниско, като например Румъния и България. В разгара на дебатите министърката на труда предложи промени в законодателството, за да се затегне режимът за отпускане на помощи.