Отговорите от "Никол и специалистите"

 

Защо ни удари градушката през 2014-а и не можеше ли щетите да бъдат предотвратени? Можем ли да си поръчваме времето и как се обезвреждат градоопасните облаци? "Никол и специалистите" отговарят. 

 

Можем ли да се борим с природата? Всички знаем отговора. В сезона на градушките ще ви разкажем за стихията от ледени късове, която ни връхлита напролет. И която може да отнеме реколтата, хляба и имуществото на хиляди хора само за минути. Както и да промени живота на хората безвъзвратно. 

 

В България има три такива бази с радар, останалите две са локализирани в Пловдив и Сливен. От тях се издават команди за точните действия на всички ракетни площадки. От земната повърхност обаче е невъзможно да се предвиди наближаването на градоносен облак. 

 

Ракетата разпръсква сребърен йодид, с чиято помощ за около 10 минути облакът е обезвреден. Историята обаче познава не един случай на необезвредени градоносни облаци.

 

Ракетите се произвеждат в Стара Загора. Цената на една такава е около 700 лева, а понякога за една стихия се изстрелват хиляди. 

 

Възможно ли е времето изкуствено да се моделира от хората? Неведнъж се прокрадваха подобни твърдения - че най-богатите хора поръчват слънце за сватбите си, а Русия получава непредвиден сняг за зимните си олимпийски игри.

 

"Ние облаците не можем да ги избутаме, но по подобен способ на този с градушките – от облаци, от които не вали, може да бъде предизвикан дъжд или да бъдат извалени предварително облаците. Това се използва най-често от Русия и Китай – при гасене на пожари, по време на манифестации, на олимпийските игри. Не е чак толкова скъпо, но изисква методика. Най-често се прави със самолети", коментира Йордан Йорданов от Регионалната дирекция "Борба с градушките", община Враца.