В последния ден за подаването им се срина системата в Централна поща в София

 

Хиляди българи отчитат парите си пред държавата. В последния ден за подаване на данъчните декларации се срина системата в Централна поща в София. Служителите все още са на работа и ще останат, докато има чакащи да подадат декларациите си. Има ли опашка провери екип на Новините на Нова.

 

Почти всички гишета в Централната поща работят. Общо над половин милион българи трябва да подадат своите данъчни декларации за получени допълнителни доходи през миналата година. Само днес, в последния ден, това трябва да направят около 15 000. Всеки трети българин предпочете да подаде своята декларация онлайн, за да избегне чакането по опашки.

 

Работният ден в централната софийска поща започна в 7.00 часа. Но не съвсем – токов удар срина системата. От там гарантираха, че всички ще бъдат обслужени.

 

Всеки пропуснал, умишлено или не, да отчете допълнителните си доходи ще плаща глоба. Куриозът - умишлените грешки в декларациите ни струват повече, отколкото ако не се отчетем. Така за грешна декларация глобата е 1000 лева, а за неподадена - 500.  

 

Сметките показват, че в края на данъчната кампания в държавната хазна ще влязат над 800 милиона лева.

 

За всеки неподал декларацията си в срок от утре започва да тече наказателна лихва. От НАП напомнят, че банковият превод понякога отнема повече време. Така, ако сме платили данъците си в последния момент, може да се окажем длъжници на лихва дори за ден закъснение.