Той е един от най-токсичните тежки метали, влиза в организма чрез въздуха, водата и храната

Губернаторът на американския щат Ню Джърси Крис Кристи съобщи, че във всички публични училища в щата ще бъдат взети проби за олово в питейната вода. Водата в над 3000 учебни заведения ще бъде тествана периодично през следващата учебна година, предаде АФП.

 

Скандалът със замърсената вода в град Флинт, щата Мичиган, където хиляди жители бяха изложени на въздействието на отровни концентрации на тежкия метал, предизвика общественото внимание. След това бяха открити твърде високи концентрации на олово в десетки училища в Ню Джърси. През март бе спряна водата в 67 училища в Ню Арк, един от главните градове в щата поради тази причина.

 

В началото на април губернаторът изглеждаше колеблив дали да предизвика намесата на щатските служби, за които накрая бяха отделени 10 милиона долара от бюджета, за да се вземат пробите от водата в училищата. Досега тези тестове се извършваха от независим орган по преценка на училищните ръководства в Ню Джърси.

 

Около 20 април стана известно, че срещу трима отговорни служители от град Флинт и щата Мичиган са повдигнати обвинения във връзка със скандала със заразената с олово вода, която трови града. Това са първите официално повдигнати обвинения след началото на екологичната и санитарна катастрофа, която шокира Америка с мащаба си, както и с непоследователните политически решения.

 

Обвинения са повдигнати срещу началника на лабораторията за качеството на водата във Флинт, както и срещу двама служители в службата за околна среда на щата. Те са обвинени в професионална недобросъвестност, конспирация за фалшифициране на доказателства и нарушение на закона на щата Мичиган за питейната вода. Ако бъдат признати за виновни ще влязат в затвора с присъди между 13 и 17 години. Двамата служители в отдела за околна среда са отстранени от работа.

 

Те са променяли резултатите от пробите на водата с цел намаляване на нивата на концентрация с олово, за които са знаели, че надвишават многократно максимално допустимите норми. До избухването на скандала в средата на 2015 г. гражданите на Флинт са пили заразена с големи количества олово вода.

 

Оловото - като пари или оловните йони, е отровно. Той е един от най-токсичните тежки метали като влиза в организма чрез въздуха, водата и храната. Големи количества олово навлизат в атмосферата при изгарянето на оловосъдържащия бензин. Затова все повече се използва нискооловен бензин. Оловото се натрупва в организма и над определена концентрация предизвиква сатурнизъм, който включва поражения върху нервната система и кръвотворните органи, засягат се някой ензими, жлезите с вътрешна секреция. Оловото се натрупва и в костите на другите живи организми.