Оправдан е само един от обвиняемите

 

Варненският апелативен съд потвърди доживотните присъди без право на замяна на трима от групата на „Килърите”, предаде БГНЕС. Зад решетките остава Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов и Георги Вълев. 

 

Членове на групата, оглавявана от Петър Стоянов-Сумиста, са признати за виновни за убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и търновския адвокат Петър Лупов. 

Още по темата

 

Доживотните присъди бяха произнесени първо през 2013 година от Шуменския окръжен съд.

 

Апелативният съд във Варна оправда само Райчо Стойнев. Той беше обвинен, че е помогнал за убийството на Румен Рачев. Съдът отмени и решението, според което Стойнев трябва да заплати солидарно с другите подсъдими обезщетение в размер общо на 650 000 лева  на убития шуменски бизнесмен.

 

Варненският апелативен съд измени присъдата на шуменския по отношение и на Янко Попов, като го оправда да е помагал с действия и с користна цел убийството на Румен Рачев. Съдът намали срока на присъденото му наказание от 17 на 10 години „лишаване от свобода”. Попов ще заплати 943,92 лв разноски в полза на ВСС и солидарно с другите подсъдими разноските по делото, които възлизат на 739,99 лв.

 

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15-дневен срок.