Церемонията се състоя пред паметника на Незнайния воин в София

 

Българският патриарх Неофит отслужи тържествен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин в София в Деня на храбростта.

 

На площада в центъра на столицата присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на армията Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев.


 
Велики Господи, подкрепи сърцата на българските войни. Направи ги честни и достойни бранители на правдата, реда, спокойствието. Вдъхни им, Господи, мъжество, доблест и благоразумие. Пази ги от всяко неблагочестно дело, възвиси ги”, каза в молитвата си патриархът.

 

В края на молитвата на 6 май свещениците повториха три път "Христос Воскресе", а войниците и държавниците на площада отвърнаха в един глас "Воистину Воскресе".

 

След това с камбанен звън и "На многая лета" започна ритуалът по освещаването на знамената-светини. Благослов получиха многото ветерани, които са дошли на ритуала. Поръсени със светена вода, бяха и главите на президента и на военния министър.

 

След освещаването на бойните знамена, в храм-паметника "Александър Невски" имаше и тържествена литургия. На нея обаче не присъстваха свещеници, които от години служат в храма. Причината - те отказват да служат с председателя архимандрид Дионисий. Те дори са поискали освобождаването на ахимандрита. Това обаче може да стане само с решение на Светия синод, който ще заседава на 18 май.

 

Дионисий беше човекът, организирал зарята пред храм-паметника на Великден, която възмути членове на духовенството и доста граждани.