Свещeници отказват да служат с архимандрит Дионисий

 

Празникът на българската армия започна по традиция с водосвет на бойните ни знамена. Патриарх Неофит благослови светините. В присъствието на политици и военен елит. На фона на празника, обаче ясно пролича раздорът в църквата ни.

 

След посрещането на великден със заря и „Тих бял Дунав” последва нов скандал около най-големия православен храм „Александър Невски”. Свещениците на храма отказаха да служат с неговия предстоятел архимандрит Дионисий и бойкотираха литургията.

 

„Огорчени сме и дори ни е тъжно, защото той не чувства покаяние, не чувства вина какво е направил”, казва отец Костадин, свещеник в храм "Св. Александър Невски". Така в навечерието на Гергьовден свещениците в храма поискали спешна среща с патриарха.


„Зарята е най-малкия проблем, а по-лошото, е че всичко го преписва с благословението на Негово светейшество и той чувства огорчение”, казва още отец Костадин, който също служи в  "Св. Александър Невски".

 

След всичко това водачът на храма „Александър Невски” днес служи без свещениците на патриаршеската катедрала и без патриарх Неофит. Самият архимандрит Дионисий отказа да коментира поведението на другите свещеници. Дали той ще остане начело на храм-паметник „Александър Невски” ще разберем на 18 мй.