Тя победи Михаил Миков на балотажа на Конгреса на социалистите

 

Корнелия Нинова беше избрана за председател на БСП. Официалните крайни резултати съобщи пред журналисти Стефан Данаилов.

 

Това стана след гласуване на балотаж, до който стигнаха Нинова и досегашният лидер на социалистите Михаил Миков. Според окончателното преброяване Нинова е получил 46 гласа повече от конкурента си. Резултатът на Нинова е 395 гласа. Доверието си за Миков са дали 349 делегати.

 

Няма да ви разочаровам, всички заедно утре ще променим БСП. Това каза новоизбраният председател на НС на БСП Корнелия Нинова от 49-ия Конгрес на партията на делетатите . „Уважаеми другарки и другари, благодаря ви за доверието. Няма да ви разочаровам. Няма да ви предам. Другарю Данаилов, моля да бъдете спокоен и да продължавате да бъдете мечтател, защото ние всички заедно от утре ще променим БСП. Заедно всички ще я направим единна и сплотена зад лявата идея“, каза тя. „Заедно всички ще я направим силата, която ще промени България“. Тя помоли на делегатите да предадат на членовете по цялата страна поздрави. „Ще направим България солидарна, справедлива, равноправна,суверенна държава“, каза тя.

 

След като резултатите станаха ясни, Миков подаде оставка като председател на парламентарната група на партията.

 

"Аз оставам социалист. Ползвам случая да заявя, че подавам оставка като председател на парламентарната група, за да може новото ръководство на партията да предложи и ново ръководство на парламентарната група", заяви Михаил Миков. "Искам да благодаря на делегатите, че ме освободиха от една изключително тежка отговорност", каза Миков и пожела на Нинова на добър път. „Днес след изборите, които много се говореше, че парата ги прави, се видя, че други ги правят, в кулоарите, така че тези обвинения да отпаднат и да отпаднат от БСП като демократична партия”, добави още Миков.

 

 

 

На горещия стол седна Корнелия Нинова, но много лесно се пада от него. Това каза народният представител Стефан Данаилов. „Голям интерес към нашия конгрес от страна на журналистите и на българската общественост. На горещия стол седна Корнелия Нинова“, обяви той и обясни, че много лесно се пада от него. Той пожела на Корнелия успешна работа и я призова да внимава с обкръжението си.​ Данаилов благодари на Михаил Миков, за работата, която е свършил до тук, но обясни, че работата не става само с деликатност, а според него партия се управлява и с "малко юмрук".

 

„Моите искрени и най-големи страхове са какво ще се случи утре. Скъпи приятели, защо сме тук, кой ни е пратил тук? Хората са ни пратили, членове на една партия, която се казва БСП. Ние дължим всичко на думичката БСП, защото първият ред никой нямаше да бъдат министър и на ръководни постове в държавата, ако не бяха издигнати и доведени тук. Ето това не бива да забравяме. Моите опасения са утре какво ще настане. Не е това, че утре е 9 май“, каза той. По думите му, важното е дали ще имат силите да се погледнат в очите. Той отбеляза, че за председател на били избрани само двама души и попита какво означава това. "Моля ви от утрешния ден, от днешния ден да турим усмивката и да забравим, че сме все неразбрани и прекаленото самочувствие ни забива като гвоздеи“, добави Стефан Данаилов.

 

Корнелия Нинова е заместник-председател на ПГ на „БСП лява България”. Народен представител в 41-ото, 42-ото и 43-ото НС. От септември 2005 до 2007 г. тя е заместник-министър на икономиката и енергетиката по външно-икономическата политика в кабинета на Сергей Станишев.

Корнелия Нинова е родена на 16 януари 1969 г. в село Крушовица, област Враца. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1995 г. работи в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в периода 1995-1996 г. е юрисконсулт на Столична община. От 1996 до 1997 г. е следовател в столичната следствена служба. Владее английски и френски.

 

На първия тур Миков получи 329 гласа, а Нинова - 280. 

 

"Очаквам промяната стане. Но очаквам и новият председател, който и да бъде той, да обединява партията, да тръгваме на предсрочни избори и да свалим правителството на Бойко Борисов". Това заяви Нинова след обявяването на резултатите от среднощното първо гласуване.

 

Общият брой на кандидатите за лидерския пост в редиците на левицата първоначално бе 28, но в събота 23 от тях си направиха самоотвод. В надпреварата останаха петима - Валери Жаблянов, Георги Гергов, Корнелия Нинова, Красимир Янков и Михаил Миков. След първия тур на избора до балотаж стигнаха Миков и Нинова.