Идеята е да се гарантира сигурността на гражданите, уверяват от ВМРО

 

Забрана да се носят бурки и в София предлагат общински съветници от ВМРО. Според националистите покриването на лицето е заплаха за сигурността на страната. Освен носенето на бурки, те искат да бъде забранено и раздаването на религиозни брошури в метростанциите и покриването на лицата на футболните фенове с шалове. 

 

По думите на националистите ограниченията не са към която и да било религия, а идеята е да е ясно кой стои отсреща, независимо каква е вярата му. На първо четене общинските съветници от ГЕРБ подкрепят идеята, което означава, че по-скоро ще бъде приета.  

Още по темата

 

За носенето на бурки се плаща от Турция и Саудитска Арабия, подозират националистите. ВМРО има информация, че жени с бурки се разхождат в „Люлин” около молитвения дом, за чиято законност имаше съмнения. 

 

Жени със закрити лица в улиците около столичната джамия посред бял ден не видяхме. Идеята на ВМРО е превантивна, а целта е да се запази националната сигурност.

 

София още няма проблем с бурки по улиците, но заради настроенията в Европа по-скоро ще се помисли за забрана, казват и от ГЕРБ. 

 

И за да е съвсем спокойно - внимание и към шаловете на футболните фенове. Те нарекоха идеята несериозна, макар че подкрепят забраната на бурките. Националистите искат още да няма покрити лица и по протестите. 

 

Да има или не забрана на закритите лица в София ще е ясно до края на юни-началото на юли.

 

Ако забраната за бурки бъде приета от Столичния общински съвет, София би се наредила до Пазарджик и Стара Загора, които вече забраниха закриването на лицата на мюсюлманките на публични места. Подобни ограничения обмислят още Пловдив, Шумен, Бургас и Враца.

 

Какво мислят експертите по въпроса? Гледайте във видеото.