В една от галериите на мината е паднал скален къс

 

Срутване в мина „Ораново”. Двама миньори са с тежки наранявания, но за щастие без опасност за живота. Инцидентът е станал през нощта, а причините все още се изясняват. 

 

Пострадалите миньори бяха докарани в благоегврадската болница в тежко състояние, но без опасност за живота.

 

Всичко се случва около 4 часа през нощта скална маса се срутва в една от галериите в рудник Ораново. По това време на работа са десетки мньори от нощната смяна. 

 

Затрупаните са 42-годишният Емил Пелтешки  и 37 –годишният Йордан Петров от симитлийсите села Полена и Полето. От под руините ги изваждат техни колеги.

 

„След инцидента всички са напуснали въпросната галерия. Няма останали вътре, преустановена е дейността в момента”, обясни Росен Танушев, началник на ОД МВР – Благоевград. 

 

В мината в момента са единствено проверяващите. 

 

„Вече са на място, в смъсъл, долу, за да остановят причините, които са довели до този инцидент”, обясни областният управител Бисер Михайлов. 

 

Малко преди обед по-тежко пострадалият работник беше транспортин за лечене в София. Другият работник също е в тежко състояние. 

 

„Многофрагменти фактури на двете подбедрици. Въпросът е тука вече колегите ортобеди ще си кажат мнението, дали ще го лекуват тука”, обяснява д-р Христо Юруков. 

 

От рудника засега отказват коментар. Работата е временно преустановена

 

Пострадалият в мината, който беше транспортиран в „Пирогов”, остава за лечение в „Клиниката по Неврохирургия” на спешната университетска болница, съобщиха от пресцентъра на УМБАЛСМ "Пирогов". След преместването в лечебното заведение, 42-годишният мъж беше прегледан и изследван обстойно. Пациентът има фрактура на на гръбначен прешлен. Ето защо се налага да остане в пироговската неврохирургия. Там, в някои от следващите дни предстои да бъде опериран.

 

 

Видео: БГНЕС

През последните месеци концесионерът на рудник „Пирин Оранов“ ЕООД не добива въглища, а подготвя нови галерии. Именно при подготовка на една от галериите се е случил днешният инцидент. Двамата пострадали са извършвали укрепване в металните пръстени на галерията, когато се е откъснала скална маса. 

 

Репортер: Екатерина Николова