Засилени мерки за сигурност ще има по курортите това лято

 

Засилени мерки за сигурност в курортите по морето! Преди началото на новия сезон хотелиери инвестират в охранителни камери, а МВР командирова полицаи от вътрешността на страната. 

 

Готвят се спешни законови промени, позволяващи данните на регистрираните туристи да отиват директно в полицията, ДАНС и НАП. 

 

От бранша са категорични, че именно безопасността е приоритет номер 1 това лято.  

 

Прогнозите за бум на туристите по нашите морски  курорти радват хотелиери и собственици на заведения, но все по-остро стои въпросът – ще опазим ли туристите в обстановка на терористични заплахи в Европа?

 

Още по темата

„Инвестираме в техника, в камери, в инвентар, който е необходим за охранителната ни фирма. Ако сигурността ни подведе, догодина ще си загубим туристите”, коментира Красимир Станев, КК „Албена”.

 

Текат специални обучения за реакция при терористичен акт и други заплахи, набляга се на внимателните проверки на туристите.

 

 „Да обръщат внимание на изоставени багажи, чанти без надзор и опити за безпроблемно влизане на външни лица в хотелите”, посъветва Даниел Пашов, директор на ОД на МВР-Варна.

 

„Имаме изграден опит в това да проверяваме нашите гости, да бъдат обезопасявани по начина, по който сме инструктирани, има звена за самоохрана”, обясни Елена Косева, КК „Св.св. Константин и Елена”.

 

От Министерството на туризма искат да въведат обща система за туристическа информация. С нея данните на всички гости в хотелите ще отиват в полицията, ДАНС, НАП и общините. Засега хотелиерите приемат идеята.

 

„Данните, които ще се събират, ще бъдат изцяло съобразени със закона за личните данни и те няма да бъдат публични”, обясни Николина Ангелкова, министър на туризма. 

 

Системата обаче ще заработи най-рано догодина.  А това лято полицията ще пази туристите както досега. По морето идват униформени от страната с гъвкаво работно време.

 

„ Ще бъдат 44 униформени плюс 4 оперативни за всеки месец. На територията на ОД на МВР-Варна ще бъдат четирима румънци - по двама за юли и август. Такива ще има в Добрич, такива ще има и в Бургас”, обясни Даниел Пашов.

 

 Идеята да имаме и полицаи от Германия остава за следващия сезон.

 

Полицаите от вътрешността на страната започват работа в курортите от юни, а туристическият сезон във Варна стартира официално тази неделя, 15 май.