Над 4200 са свободните работни места по родното Черноморие

 

На старта на сезона хотели и ресторанти масово търсят служители. Над 4200 са свободните работни места по родното Черноморие. Свободните позиции са заявени в бюрата по труда в цялата страна.

 

В навечерието на новия туристическия сезон по Южното Черноморие хотелиери и ресторантьори се оплакват от сериозен остър недостиг на персонал. Става дума не само за ръководни кадри и специалисти, но за по-нисшите етажи на обслужването. 

Още по темата

 

Причината, която изтъкват хотелиери и ресторантьори, е, че въпреки доброто заплащане, което се опитват да предлагат на своите служители, много голяма част от тях тръгват да търсят работа зад граница.

 

Кадри липсвали, въпреки че заплатите тази година били с около 10% по-високи. Възнаграждението за сервитьор е между 500 и 700 лева. За администраторите то е по-високо - между 600 и 800 лева, а в кухнята професионален готвач може да взима между 1500 и 2000 лева.

 

Допълнителен бонус е безплатната храна, карта за пътуване или настаняване. По данни от Агенцията по заетостта свободните позиции в туризма в момента са над 4200. Най-много се търсят сервитьори, камериери, бармани и персонал за кухнята. 

 

Заради недостига на квалифициран персонал много от хотелите няма да могат да отворят преди края на май. От бранша имат обяснение за проблема и то не е свързано със заплатите. 

 

Репортер: Цеца Алексова